info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ da 26 Ocak Dünya Gümrük Günü Kutlandı

Tekirdağ Gümrük Müdürlüğü ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü personeli tarafından 26 Ocak Dünya Gümrük Günü kutlandı. Tekirdağ Valiliği Atatürk Anıtı önünde toplanan Tekirdağ Vali Yardımcısı Zeki Kaya, Gümrük Müdürü Mehmet Enver Kök, Gümrük Muhafaza Müdürü Necati Çetinkaya, Milli Eğitim Müdürü Şenol Genç ile Gümrük ve Gümrük Muhafaza Teşkilatı Mensupları törene katıldılar.

Tekirdağ Gümrük Müdürlüğü ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü  personeli tarafından 26 Ocak Dünya Gümrük Günü kutlandı. Tekirdağ Valiliği Atatürk Anıtı önünde toplanan Tekirdağ Vali Yardımcısı Zeki Kaya, Gümrük Müdürü Mehmet Enver Kök, Gümrük Muhafaza Müdürü Necati Çetinkaya, Milli Eğitim Müdürü Şenol Genç ile Gümrük ve Gümrük Muhafaza Teşkilatı Mensupları törene katıldılar. Törende Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasından sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Tekirdağ Gümrük Müdürü Mehmet Enver Kök günün anlamı hakkında yaptığı konuşmada; "Ülkemizinde 1953 yılında üye olduğu Gümrük İş Birliği Konseyi uluslar arası ticaretin geliştirilmesinde ve engellerin kaldırılmasında önemli görevler üstlenmiş ve 1 Ekim 1994'den itibaren’de adını "Dünya Gümrük Örgütü" olarak değiştirmiştir. Dünya Gümrük Örgütü, Gümrük İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısını gerçekleştirdiği 26 Ocak 1953 tarihinden esinlenerek her yıl 26 Ocak gününü Dünya Gümrük Günü olarak ilan etmiştir.

Bilindiği üzere 1 Ocak 1996 tarihinden itibaren Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasında Gümrük Birliği yürürlüğe girmiş ve o tarihten itibaren Gümrük Mevzuatımızın AB Gümrük Mevzuatı ile uyumlaştırılma çalışmalarında son aşamaya gelinmiştir.

Tekirdağ'ın bir liman şehri olması nedeniyle 20 Ocak 1939 yılında Gümrük Baş Memurluğu olarak kurulan idaremiz, 11 Mayıs 1981 yılında müsteşarlığımızca 1.Sınıf Gümrük Müdürlüğüne yükseltilmiş olup, halihazırda bir kaç istisna eşya dışında her türlü eşyanın gümrük işlemlerini yürütmekle yetkilidir.

Tekirdağ Gümrük İdaresi; Gümrük Müdürlüğü ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğünden oluşur. İdaremiz 40 Gümrük Amiri ve Memuru ile 24 Gümrük Muhafaza Amir ve Memuru ile 2010 yılında 1397 gemi ve 30216 tır işlemi gerçekleştirmiş olup, ülkemiz ekonomisine 1.135.213.000 TL(Bir Milyar Yüz Otuz Beş Milyon İki Yüz On Üç Bin Türk Lirası) tutarında vergi tahakkuku ile katkı sağlamıştır.

Gümrük idareleri ülkelerinin bağımsızlıklarını simgeleyen kuruluşlarındandır. Nitekim Ulu Önderimiz düşüncelerini İzmir İktisan Kongresi'nin açılışında "Bir Devlet ki gümrük işlerini, vergilerini ülkenin ve milletin ihtiyaçlarına göre düzenlemekten alı konulmuştur. Böyle bir devlete elbette bağımsız devlet denemez.” sözleriyle ifade etmişlerdir. Bu vesileyle bende tüm gümrük görevlilerinin ve Gümrük Müşavirlerinin Dünya Gümrük Gününü kutluyorum"
dedi.

Anma Töreni sonrası Gümrük Müdürü Mehmet Enver Kök ve Muhafaza Müdürü Necati Çetinkaya ile heyet olarak Vali Zübeyir Kemelek’i makamında ziyaret ettiler. Daha sonra Milli Eğitim Müdürü Şenol Genç ve Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı da makamında ziyaret edildi.

Kaynak : Tekirdağ Yeni Haber