info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4626
Dolar Satış
:
32.5211
Euro Alış
:
34.5266
Euro Satış
:
34.5888
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kanserde Erken Tanı İçin (Ketem) Merkezlerimize Başvurun

Tekirdağ Halk sağlığı müdürlüğü,01-31 Ekim tarihleri meme kanseri bilgilendirme ayı nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.Yapılan açıklamada;

“Meme kanseri dünyada en sık görülen ikinci, kadınlarda ise açık ara en sık görülen kanserdir.

2012 GLOBOCAN verilerine göre dünyada 1,67 milyon yeni meme kanseri olgusu gelişmiştir. Dünya genelinde bölgeler arasında insidans oranlarında yaklaşık 4 kat fark bulunmakta olup Asya ve Afrika’ da 27/100.000, Avrupa’ da 96/100.000’lık insidansa sahiptir. Ölüm nedenlerine bakıldığında ise dünyada kanser nedenli ölümlerde 5. Sırada, kadınlarda; gelişmekte olan ülkelerde en sık kansere bağlı ölüm nedeni, gelişmiş ülkelerde ise akciğer kanserinden sonra ikinci ölüm nedenidir.

2012’de Dünyada 522.000 kadın meme kanseri nedeniyle hayatını kaybetmiştir Ülkemizde ise meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser olup insidansı 45,9’dur. Ülkemizde meme kanseri taramaları Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim (KETEM) birimlerinde yürütülmektedir. KETEM’ler ilk olarak 1998 yılında kurulmaya başlanmış olup günümüzde her ilde en az bir KETEM bulunmaktadır.

Meme kanseri taramalarına katılım oranlarını ve taramaların etkinliğini arttırmak amacıyla son yıllarda mobil mamografi cihazları yaygınlaştırılmaya başlanmıştır. Ayrıca Merkezi Raporlama uygulamasıyla da tarama mamografisi raporlarının standardizasyonu ve kalite denetimleri sağlanmıştır.

Bu çalışmalar sonucunda hedefimiz; Avrupa Birliği Kalite Standartlarına uygun ve tek elden yürütülen bir tarama programının yerleştirilmesi ve her bireyin tek tek takibi, eğitimi ve farkındalık oluşturulmasıdır. Böylece meme kanserinden ölümlerin azaltılması, yaşam kalitesinin arttırılması ve iş gücü kaybının en aza indirilmesi amaçlanmaktadır. Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak; * 40-69 yaş arası kadın iseniz Meme Kanseri tarama programı için KKMM (Kendi Kendine Meme Muayenesi) ve Mamografi , * 30-65 yaş arası kadın iseniz Rahim Ağzı Kanseri tarama programı için HPV-DNA, * 50-70 yaş arası kadın veya erkek iseniz Kalın Bağırsak Kanseri tarama programı için Gaitada Gizli Kan taramalarınızı yaptırmak için başta Süleymanpaşa KETEM veya Çorlu KETEM olmak üzere Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı Merkezlerimize bekliyoruz.”Denilmektedir

Kaynak : Murat Ürtekin