info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ ın Üzümü Şişede

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde Üretilen Üzüm Suyu, "Tekirbağ" Markasıyla Piyasaya Sürülecek.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde, yaklaşık iki yıldır sürdürülen üzüm suyu üretim çalışmalarında sona gelindiği bildirildi.
Enstitüsü Üretim Şube Şefi Gürkan Güvenç Avcı, yaptığı açıklamada, enstitü bünyesinde iki yıldır süren çalışmalarda sona gelindiğini söyledi.
Enstitüde, Tekirdağ da üretilen üzümlerden, aromatik özellikleri bakımından üzüm suyuna uygun olanların tespit edildiğini ve çalışmaların bu çeşitler üzerinde devam ettiğini ifade eden Avcı, üzüm suyu üretim tesisinin faaliyete geçtiğini belirtti.
Üzüm suyu üretimiyle ilgili tüm başvuruların yapıldığı ve izinlerin alındığını anlatan Avcı, etiket bastırma aşamasına geldiklerini kaydetti.
Etiklerin üzerine basılacak barkotlar için de başvurunun yapıldığını ifade eden Avcı, şunları söyledi:
"Etiketlerin basılmasının ardından, ağustos sonu itibariyle üzüm işlenir ve şişeye doldurulur hale gelecek. Enstitümüzde üretilecek üzüm suları, eylülde Tekirbağ markasıyla market raflarıyla lokanta ve restoranlarda yerini alacak."
Avcı, üzüm suyu üretiminin bugüne kadar sadece özel sektör tarafından yapıldığını kaydetti.
ÜZÜM BAĞLARI
Gürkan Güvenç Avcı, açıklamasında ayrıca, son yağışlarda etkili olan dolu nedeniyle enstitüdeki üzüm bağlarının ve bazı çeşitlerin zarar gördüğünü söyledi.
Doludan sonra yapılan incelemelerde bağlarda yüzde 60 a varan, diğer meyve çeşitlerinde ise yüzde 40-50 arasında verim kaybı gözlemlediklerini ifade eden Avcı, "Şu anda yapmaya çalıştığımız, mevcudu ayakta tutabilmek.
Zarar gören meyveleri, olgunluk dönemine kadar elimizde tutabilmek için her türlü kültürel faaliyet ve ilaçlama çalışmalarını yürütüyoruz" şeklinde konuştu.
Enstitü bünyesindeki koleksiyon bağında 1200 e yakın şaraplık ve sofralık çeşit bulunduğunu anımsatan Avcı, bunlardan 14 çeşidini ticari, yaş ve fidanlık olarak üretiminin yapıldığını söyledi.
"Trakya İlkeren" çeşidinin hasadının yapıldığını ifade eden Avcı, ayrıca hasat aşamasına gelen şeftalilerin de üzümle birlikte satışa sunulduğunu belirtti.
Avcı, Ağustos ayı içinde olgunluk aşamasına gelecek alfonso ve kardinal üzüm çeşitlerine dolunun ciddi zarar verdiğini belirterek, bu çeşitlerden verim beklenmediğini sözlerine ekledi.