info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü; Ergene ve Çorlu Deresi İçin Meclis Araştırma Komisyonu Kurulmasını İstedi

Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü Ergene ve Çorlu deresi İçin Meclis Araştırma Komisyonu Kurulmasını İstedi Yaptığı başvuruda şunlara yer verdi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 Yıllardır birçok bilimsel araştırmaya konu olan Çorlu deresindeki kirlilik ve Ergene nehrindeki kirlilik sık sık kamuoyu gündemine de getirilmektedir. Araştırmalar sonucu Çorlu’daki kanser sıklığının Türkiye ortalamasının üstünde olduğu artık ilköğretim öğrencilerinde dahi kanser görülmeye başlandığı tespit edilmiştir.

Çorlu Deresi’nden akan su, Karadeniz kıyısındaki Yıldız dağlarından doğan ve Pehlivanköy, Babaeski, Lüleburgaz ve Uzunköprü’den geçtikten sonra Saroz körfezine boşalan Ergene Nehri’ne dökülmektedir.

Ergene nehrinin;  Türkiye’nin en kirli nehri olduğu ve içinde dördüncü sınıf çok kirli su bulunduğu ilgili bakanlıkça da tespit edilmiş ancak şu ana kadar kesin bir çözüm geliştirilememiştir.  Nehrin içinde ki ağır metaller, bu suya temas eden ve içen hayvanlara, bitkilere ve insanlara geçmekte, insanlarda da kansere neden olmaktadır. Nehrin insan sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmak ve tespit etmek üzere Trakya Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel çalışma sonuçları da Çorlu’da özellikle sağlık mahallesinin içinden geçen Çorlu deresinin etrafında oturan insanlarda, kanser vakalarının ve başka hastalıkların arttığı belirtilmiştir. Bilhassa yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı Sağlık mahallesinde oturan insanların sağlığı büyük tehlikededir.

Anayasa’nın 56. Maddesine göre de, “herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” denilmektedir. Ancak artık gün yüzüne çıkan ve bilimsel araştırmalarla da tespit edilen dere kirliliği sebebiyle kansere yakalanan bu nedenle hayatını kaybeden insanlarımızın sayıları giderek artmaktadır.

Tüm bu sebeplerle, Ergene ve Çorlu deresindeki kirliliğin insan sağlığı üzerindeki etkilerinin araştırılması amacıyla Anayasanın 98, içtüzüğün  104. ve 105. maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını saygıyla arz  ederiz.

Emre KÖPRÜLÜ
Tekirdağ Milletvekili