info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ NKÜ Tıp Fakültesi Beyaz Önlük Giydirme Töreni Yapıldı

NKÜ “3. Geleneksel Beyaz Önlük Giydirme Töreni” Rektörlük Piramit salonunda 24 Kasım 2010 tarihinde gerçekleştirildi.

Törene Tekirdağ Valisi Zübeyir KEMELEK, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa DEMİRDAĞ, Rektör Prof.Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ, Belediye Başkan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Rüya YILMAZ, İl Jandarma Komutanı J.Alb. Kazım Rıfkı AYAN, Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Adnan ORAK, Prof.Dr. Osman ŞİMŞEK ve Prof.Dr. Birol KAYİŞOĞLU, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Oğuz Aslan ÖZEN, İl Sağlık Müdür V. Mehtap ŞEN, Tabipler Odası Başkanı Serdar SÖNMEZ, Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Ufuk ERSÖZ, Diş Hekimleri Odası Adına Diş Hekimi Ertuğrul ÜSTEK, Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, veliler ve öğrenciler katıldı.

Törende öğrenciler adına konuşma yapan Fakültemiz Öğrenci Temsilcisi Metehan BOZKURT, tıbbiyeye atılan ilk adımın sembolü haline gelen Beyaz Önlük Giyme Töreninin tıbbiyelilere hekimliğin onur ve heyecanını derinden hissettirdiğini ifade etti:

“Bizce bu geleneğin gelecek kuşaklara aktarılması ve bu atmosferin devam ettirilmesi üniversitemiz ve fakültemiz için korunması gereken önemli bir kültür meselesidir. Bu töreni ilk yaşayan öğrencilerden biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, bundan üç sene önce yine bu salonda ben ve arkadaşlarımın önlüklerini giyerken yaşadığı heyecanlı atmosferi bugün burada aramıza yeni katılan arkadaşlarımızda da görmekteyim. Bu saygın mesleği tercih etmiş arkadaşlar bilmelidirler ki, tıbbiyeli olmak büyük gayretler yoğun çalışmalar gerektiren zorlu bir maratona adım atmak demektir. İşte bu zorlu süreç, tıbbiyeli olma ruhunun kazandırdığı güçle ve hocalarımızın sonsuz desteği ile aşılacaktır. Bizlerin de ağabeyleriniz, ablalarınız olarak  bu zorluklarla mücadelede her zaman yanınızda olduğumuzu bilmelisiniz…Geleceğin hekimleri olarak bu kutsal görevi layıkıyla yerine getireceğinizi biliyor ve buna inanıyoruz” diyerek Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin bugün geldiği aşamanın gurur verici olduğunu kaydederek sıkıntılarını fakültenin kampüsten uzak olması ve buna bağlı olarak bazı temel sosyal imkanlardan yoksun olma şeklinde dile getirdi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Oğuz Aslan ÖZEN, insanı yaşatmayı, insanlığa daha nitelikli bir yaşam sunmayı amaç edinen, bu kutsal, saygın ve onurlu mesleğe ilk adımı atan öğrencilerin 3. Geleneksel Beyaz Önlük Giyme törenlerinde bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu ifade ederek bu törenin Öğretmenler Günü ile örtüşmesinin de ayrı bir güzellik kattığını belirtti. 2010-2011 sınıfı öğrencilerine tıbbiyeli olmanın zorluklarından ve inceliklerinden bahseden Prof.Dr. Oğuz Aslan ÖZEN, “Tıbbiyeli” adlı kitabıyla tıp eğitiminde önemli bir yet tutan Prof.Dr. Emin Faik ÜSTÜN’ün tıbbiyelilere ilişkin sözlerinden aktarma yaptı:

 “Tıbbiyeli olabilmek için ne tıp öğrencisi ne de hekim olmak yeter. Tıbbiyeliyim diyebilmek ancak tıbbiyeli ruhunun ne olduğunu öğrenmek, onu yüreğine sindirmekle mümkündür. Tıbbiyeli aşkla bağlandığı kutsal mesleğinin en iyi öğrenme ve uygulama koşullarını arar, bulur ve geliştirir. Her zaman özverili, her an yardıma hazırdır. Bencil değil idealisttir. Mesleğine kendisini adamıştır. Ona iyi şeyler katma heyecanı ile yanar tutuşur. Yüreği vatan sevgisi, ulus sevgisi, insan sevgisi ile doludur. Dar kafalı ve tek yönlü değil, geniş kültürlü, çok yönlü insandır. Kurucu, yaşatıcı, atılgan, ilerleyici, ilerletici, idealisttir. İyi insan, güvenilir insan, gerçek aydın, seçkin kişidir. Mesleğinin, meslektaşlarının sorunlarını kendisinin de sorunları diye benimsemiştir. İnsanlarla, toplumla ilişkisi candan ve süreklidir. Göğüs kabartan geçmişinden kuvvet alır. Tıbbiyelik bayrağını kendisinden sonraki kuşaklara daha büyük şereflerle bezenmiş olarak vermek için canla başla çalışır. Tıbbiyeli hayatı sever. Hayattan, iyiden, doğrudan, gerçekten, uygarlıktan ve ışıktan yanadır. O yalnız hastalıkların değil, kötülüklerinde karşısındadır. Bu yurdun bir aydını olarak; Ulusun batılı olmasını, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasını, hatta onu geçmesini, kendisine amaç bilmiştir. Atatürk’ün emaneti olan Cumhuriyetin korunmasında sorumluluğu candan duyar. Tıbbiyeli büyüğüne saygıda kusur etmez. Küçüğünü sever, ona yardımdan zevk duyar. Genç kuşakların daha iyi yetişmesini, tıbbımızın daima yükselmesi için biricik koşulda bu değil midir? Tıbbiyeliye Hocası erdemlik örneğidir. Mesleğinin anahtarını onun elinden aldığını unutmaz. Çünkü Hoca kutsaldır”

Rektör Prof.Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ, hekimlik mesleğine ilk adımı atarken giyilen beyaz gömleğin temizliğin, saflığın sembolü olduğunu, Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin bu önlüğün beyazlığına leke düşürmeyecek şekilde davranacaklarına olan inancının tam olduğunu dile getirdi:

“Değerli genç doktorlar,

Hekimlik mesleğine ilk adımınızı atarken giydiğiniz bu beyaz önlük, masumiyeti, dürüstlüğü, temizliği, saflığı ve barışı simgelemektedir. Leonardo Da Vinci’ye göre beyaz tüm renklere ışık vererek onların hayat bulmalarını sağlamaktadır. Tıpta da, umudun ışığını yansıtan beyaz önlük, temizliği, saflığı, güven telkin etmeyi ve nezaketi simgelemektedir. Bir sanatçının beyaz tanımı tıbbın bir anlamda kutsal sorumluluklarını bize hatırlatırken, tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat tıbbın kendisini bir sanat olarak ifade etmiştir. Nitekim tıp Hipokrat’a göre insanlık sevgisinin kopamadığı çok zor bir sanat, hekim de bu sanatın hizmetkârıdır. Hipokrat yemininde de belirtildiği üzere bu sanatın en önemli ilkelerinden birini etik değerlere sıkı sıkıya bağlı olan hekimler ile hastalar arasında oluşan güven ilişkisi oluşturmaktadır.

Namık Kemal Üniversitesi olarak bizler işte bu zor sanatın erdemli ve ilkeli hizmetkârlarını yetiştirmekten büyük gurur duymaktayız. İnanıyorum ki, sizler tıbbi etiğin temeli kabul edilen Hipokrat yeminini onuru ve şerefi kabul eden, etik deontolojik kurallar içinde, demokrat, özgür, başarılı ve inovasyon eşliğinde son teknolojileri en üst seviyede, en iyi şekilde kullanan; çağın getirdiği teknoloji ve standartları özümseyen, teşhis ve tedavilerinde hasta ve yakınlarının memnuniyetini ön planda tutan; dünya sağlık sistemindeki değişim ve gelişmeleri birebir takip eden hekimler olacaksınız. Bu minvalde Atatürk’ün manevi mirası olan ilim ve aklın ışığını özümsemiş, ülkesini ve milletini seven hekimler olarak bilimsel ve etik hekimlik anlayışı ile çağdaş bir sağlık hizmeti sunacaksınız.

Bugün burada bulunmamızı anlamlı kılan Tıp Fakültesinin değerli hocalarına da ayrıca teşekkür etmek isterim. 2008-2009 akademik yılında 21 öğrenci ile eğitimine başlayan Tıp Fakültemiz sizlerin sayesinde kuruluşunun daha 3. yılında kapasitesini 3 katına çıkartarak bu yıl 63 öğrenci almış ve bünyesinde 1., 2. ve 3. sınıflarda toplam 111 öğrenciye tıp eğitimi verir hale gelmiştir. Tıp mesleğinin gerektirdiği bilgi ve beceriyi genç doktorlarımıza verebilmek için büyük özveri gösteren sizlerin bugünkü gurur verici tablodaki rolü büyüktür.

Sözlerime son verirken, toplumsal sağlığımızın teminatı genç doktorlarımıza beyaz önlüklerini giydirmekten duyduğum gururu bir kez daha ifade etmek ister, doktorlarımızın  yaşam boyu taşıyacağı bu yüce sorumlulukta halkımıza ışık olmasını temenni ederim”
dedi.

Konuşmaların ardından Vali Zübeyir KEMELEK, Rektör Prof.Dr. Nizamettin ŞENKÖYLÜ, Belediye Başkan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Rüya YILMAZ, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa DEMİRDAĞ, Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Osman ŞİMŞEK, Prof.Dr. Adnan ORAK ve Prof.Dr. Birol KAYİŞOĞLU, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Oğuz Aslan ÖZEN, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Kazım Rıfkı AYAN, İl Sağlık Müdür V. Mehtap ŞEN, Tabipler Odası Başkanı Serdar SÖNMEZ, Eczacılar Odası Başkanı Ecz. Ufuk ERSÖZ, Diş Hekimleri Odası adına Diş Hekimi Ertuğrul ÜSTEK, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yasemin YILDIZ YARAR, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr. Recep ALP, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. Burhan ARSLAN, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. İlknur ERDEM, Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Erdoğan GÜLTEKİN’in öğrencilere beyaz önlüklerini giydirmelerinin ardından diğer öğrencilere de sırasıyla Tıp Fakültesi öğretim üyeleri beyaz önlüklerini giydirerek öğrencilere eğitim hayatında başarılar dilediler.

Önlüklerin giydirilmesinin ardından Fakültemiz öğrencileri, Dekanımız Prof.Dr. Oğuz Aslan ÖZEN’in yönetiminde tıbbiyeli andını okudular.

Kaynak : Tekirdağ Yeni Haber Gazetesi