info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ Valiliği Atatürk Heykeli Hakkında Açıklama Yayınladı

Tekirdağ Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada; Hükümet Konağı bahçesinde bulunan Atatürk Heykeli nin bozulmasını ve tahrip olmasını önlemek için yapılacak çalışmaları görüşmek üzere ilk toplantı 2009 yılında, daha sonra Vali Zübeyir KEMELEK başkanlığında 23.07.2012 tarihinde yapılmıştır.

 

Tekirdağ Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada;Hükümet Konağı bahçesinde bulunan “Atatürk Heykeli’nin” bozulmasını ve tahrip olmasını önlemek için yapılacak çalışmaları görüşmek üzere ilk toplantı 2009 yılında , daha sonra  Vali Zübeyir KEMELEK başkanlığında 23.07.2012 tarihinde yapılmıştır.
 
Toplantı sonucunda;
 
Yağmur suları ve karbon monoksit gazının birleşmesi sonucu oluşan asit kirliliği nedeni ile Atatürk Heykelinin yapı malzemesi olan mermerin üst yüzeyinin aşındığı ve bazı kısımlarının erimesi sonucu oyukların oluştuğu ve renginin değiştiği tespit edilmiş;
 
Heykelin ömrünü uzatmak için  yapımı devam eden Tekirdağ Kültür Merkezi Fuaye Salonuna alınmasına,
 
Heykelin kalıbının alınarak kopyasının yapılabilmesi için eserin sahibi Heykeltraş Kenan Ali YONTUÇ’un varisleri ile görüşülerek telif hakkı ile ilgili gerekli iznin alınmasına,
 
Yeni bir heykel (bronz veya mermer) yapımı ile ilgili gerekli araştırmanın yapılmasına,
 
Heykel yapımı ile ilgili genel bütçeden ve İl Özel İdaresi bütçesinden ödenek ayrılması ile ilgili işlemlerin başlatılmasına karar verilmiştir.
 
Konunun basında tekrar gündeme gelmesiyle Vali Ali YERLİKAYA ‘nın başkanlığında  İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi ile görüşülmüş ve Vali  Yerlikaya tarafından işlemlerin derhal başlatılmasıyla ilgili kurumlara talimat verilmiştir.
 
Akabinde  eserin sahibi Kenan Ali YONTUÇ’un varisleri ile telif hakkı konusunda görüşmeler neticelendirilmiş ve eserin birebir kopyasını (replikası) çıkarılarak yerine konulması kararlaştırılmıştır.
 
Tescilli eserin yerinden alınıp geçici olarak Arkeoloji ve Etnografya Müzesine taşınması ile ilgili Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan izin alma işlemi başlatılmıştır.
 
Arkeoloji ve Etnografya Müzesine taşınacak olan eserin bozulmaları yapılacak olan restorasyon ile giderilecek ve korunması sağlanılacaktır.
 
Eserin replikasının  çıkarılması için Art Siyah&Beyaz Sanat Galerisi ile anlaşılmış ve   04 Ekim 2012 tarihinde işe başlanılmıştır.
 
Kalıp alma işlemi tamamlandıktan sonra mermer tozu ve polyester karışım harç ile aslına uygun renkte (mermerit) dolu döküm tekniği ile eserin replikası  tamamlanarak yerine konulacak ve eser 29 Ekim 2012 tarihinde törenle açılacaktır.denildi.