info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ Valiliği’nden Grip Salgını Uyarısı

Tekirdağ Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü son günlerde salgın olarak yayılan Grip hastalığı ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı ve halkı uyardı.

Grip Hastalığına yakalanmamak için Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalı, Yüzeyler sık sık temizlenmeli, Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınılması gerektiği bildirildi.
 
Tekirdağ Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü son günlerde salgın olarak yayılan Grip hastalığı ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı ve halkı uyardı.Halkı yapması gereken konularda bilgi veren yetkililer,Hastalık ile ilgili şu bilgileri verdiler.
 
GRİP
 
Influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39°C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır.
 
Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bu kadar ciddi tablolar yol açan grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karşılaştırılmaktadır.
 
Soğuk algınlığı, ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalıktır ve gripile kesinlikle karşılaştırılmamalıdır.
 
GRİP NASIL BULAŞIR?
 
Gribe yol açan Influenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yoları, öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile bulaşmadır.
 
Sentinel İnfluenza Sürveyansı
 
Ülkemizde grip hastalığını izlemek, olası salgınları önceden fark etmek, grip virüsünün yaygınlığını ve tiplerini tespit etmek ve sonuç olarak vatandaşlarımızı gripten korumak amaçları ile Sağlık Bakanlığımız bünyesinde 2005 yılından beri Sentinel İnfluenza Sürveyansı yürütülmektedir. Gribin takibi için Sentinel İnfluenza Sürveyansı çalışmaları bölgesel olarak 17 ilimizde yapılmaktadır. Tekirdağ’da da Sentinel İnfluenza Sürveyansı çalışması nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu seçilmiş 10 Aile hekimimiz ile yürütülmektedir..İlimizde Aile hekimlerimiz her hafta kendilerine başvuran kişiler içerinde “Grip Benzeri Hastalık” geçiren hasta sayılarını ve bu hastaların birinden aldıkları numuneyi Halk Sağlığı Müdürlüğümüz aracılığıyla Referans laboratuvarına göndermektedirler ve bu sayede grip yakından ve güvenli olarak izlenmektedir.
 
GRİP HASTALIĞININ TEDAVİSİ
 
Grip hastalığının tedavisi, ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahatı önerilir.
 
GRİBE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER
 
1- Kişisel Korunma Önlemleri
• Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır.
• Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat etmelidir.
• Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas
sınırlandırılmalıdır.
• Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan
kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır.
• Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır.
• Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten
kaçınmalıdır.
• Yüzeyler sık sık temizlenmelidir.
 
Grip Aşısı
 
Grip nedeniyle ciddi hastalık riski taşıyan belirli gruplar mevcuttur ve bu gruplar için korunma büyük önem taşır. Bu sebeple 65 yaş ve üzerindeki kişiler, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, Kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar ile 6 ay – 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananların grip aşısı bedelleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında karşılanmaktadır. Bu kişiler hekime başvurarak reçete ile eczanelerden aşılarını alabilirler. Diğer önemli bir risk grubu da sağlık çalışanlarıdır. Sağlık çalışanları hem kendileri bir çok hastayla karşılaştıkları için risk altındadırlar hem de kendileri hasta olduklarında başka insanlara hastalık bulaştırma riski taşırlar. Sağlık çalışanları için her yıl grip aşısı temin edilmekte ve ücretsiz uygulanması yapılmaktadır. Bazı kişiler bir hekim tarafından muayene edilmeden önce grip aşısı ile aşılanmamalıdırlar. Bunlar yumurta alerjisi olanlar (yumurta yediğinde ciddi allerjik reaksiyon geçirenler), geçmişte grip aşısı uygulanmasıyla ciddi alerjik reaksiyon geçirmiş olanlar ve 6 aydan küçük bebeklerdir. Orta dereceli ya da ciddi ateşli bir hastalık geçirmekte olan kişilerin geçirdiği hastalığın belirtileri azaldıktan sonra aşılanmaları daha uygun olacaktır. Yukarıda sayılan risk gruplarındaysanız grip geçirdiğinizde hekime müracaat ediniz.
 
Ayrıca grip geçirdiğinizde belirtileriniz ağırlaşırsa (Nefes darlığı, göğüs ağrısı, bilinç bulanıklığı, yüksek ateş, öksürük gibi belirtilerin ortaya çıkması) bir hekime başvurun ve tavsiyelerine göre gerekli ilaçları kullanın. Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın.