info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ’da 2 Yıl İçinde Çöp Alanı Kalmayacak

Tekirdağ’da her gün toplanan bin tondan fazla çöpün yıllardır vahşice depolandığına dikkat çeken Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Tamer Dodurka, iki yıl içinde Tekirdağ ilinin hiçbir yerinde vahşi çöp alanı kalmayacağını açıkladı.

Gazetelerdeki “Çorlu çöplüğü bıktırıyor” başlıklı haberlerde yer alan “hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle çöplükten gelen kokunun vatandaşımızı bunaltmış durumda olduğu” tespitlerinin maalesef doğru olduğunu kaydeden Prof. Dodurka, Çorlu çöplüğünün Ergene Nehrinden sonra çevre için ikinci büyük felaketi olmasının önüne geçilmesi için çalıştıklarını söyledi.
 
Günde bin tondan fazla çöpün toplandığı Tekirdağ’da ilçe belediyelerinin bugüne kadar imkan ve kaynak yetersizliği nedeniyle, hiçbir ayrıştırma ve azaltma yöntemi uygulanmaksızın kırktan fazla alanda, vahşice depolandığını belirten Prof. Dodurka,  “Şimdi bu alanlar ‘Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetim Planı’ doğrultusunda teker teker kapatılmakta ve rehabilite edilmektedir. Şu an çöp kabul edilen alan sayısı kırk üçten yediye kadar indirilebilmiştir. Önümüzdeki iki yıl içerisinde ilimizin hiçbir yerinde vahşi çöp alanı kalmayacaktır” dedi.
 
Çorlu çöplüğüne evsel atık döküm işleminin 2017 ağustos ayına kadar devam edeceğini hatırlatan Prof. Dodurka, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
 
“Bu tarihten sonra çöpler halen inşaatı devam eden ikinci etap düzenli depolama alanına aktarılacak ve Çorlu çöplüğü tamamen kapatılıp yeşil alan haline getirilecektir. Belediyemize bağlı Çevre Koruma Dairesi, bu süre içerisinde çöp geri kazanım ve çöp ayrıştırma yöntemleriyle çöpü azaltma teknolojilerini, çöp suyunu arıtma tesislerini ve transfer istasyonları inşaatlarını da Atık Yönetim Planı içerisine dahil etmeye çalışmaktadır. Amacımız mümkün olduğunca bertaraf ederek, daha az çöp taşıyıp ve depolayarak, çöpü en aza indirebilmektir. Yine amacımız onlarca yıldır birikmiş olan çöp dağlarını en kısa zamanda rehabilite etmektir.”
 
Bu çalışmaların belli bir plan ve zaman içinde gerçekleştirilebilecek ve ancak büyükşehir belediyesi bütçesiyle altından kalkılabilecek yatırımlar olduğunu vurgulayan Prof. Dodurka, “Geniş alanlara yayılmış vahşi çöplükleri iki sene gibi bir sürede kapatabilmenin önemini değerli halkımızın takdirlerine sunuyoruz” dedikten sonra sözlerini şöyle bitirdi:
 
“Yukarda açıkladığımız Ağustos 2017 tarihini Çorlu çöplüğünün kapanma tarihi olarak taahhüt ettiğimizi, hiçbir ilçemizde çöp alanları nedeniyle çevre felaketi yaşanmaması için tüm olanaklarımızı seferber etmekten kaçınmayacağımızı, görev ve sorumluluklarımızı bir plan dahilinde harfiyen yerine getireceğimizin sözünü veriyoruz.”