info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağlı Kahveciler Gelecekten Umutsuz

Kahveciler Odası Başkanı Güler: "Yasalaşmış Kararın Geri Dönüşünün Olmayacağının Bilincindeyiz"

Tekirdağ da kapalı mekanlardaki sigara uygulamasının, başta kahvehane işletmecileri olmak üzere bir çok kesimden insanı mağdur ettiği bildirildi. Kahveciler Büfeciler Odası Başkanı Kemal Güler yaptığı açıklamada, kapalı mekanlarda sigara yasağı uygulamasının 18 ay önce başladığını, yasalaşmasının yanı sıra 18 ay ertelenmesinin ardından 19 Temmuz pazar günü itibariyle yürürlüğe girdiğini anımsattı.
Oda olarak, yasağın uygulanmasına karşın ellerinden bir şey gelmediğini ifade eden Güler, "Kararı desteklemiyoruz. Ancak hükümetin aldığı karara karşı yapacak bir şeyimiz yok" dedi. Yasağın başta kahvehaneci esnafı olmak üzere bir çok kesimden sigara kullanıcısını da mağdur ettiğini savunan Güler, "Yasalaşmış kararın geri dönüşünün olmayacağının bilincindeyiz. Ancak bu kararla, içenlere de haksızlık yapıldığı bilinmelidir" şeklinde konuştu.
-"Kahvehanelerde Müşteri Azaldı"
Güler, Tekirdağ da yasağın uygulanmaya başlanmasıyla birlikte, kahvehanelerin boşaldığını bildirdi.
Kahvehanelerin, 1400 lü yıllarda kültür kıraathanesi olarak faaliyete başladığını ve insanların bu mekanlarda kitap okuyarak sohbet ettiklerini ifade eden Güler, günümüzde ise kahvehanelerin, yoksul kesimdeki insanların yazıhanesi durumunda olduğunu belirtti.
Güler, şöyle devam etti:
"Bu yasak, sadece kahvehane işletmecisini değil, kahvehaneye sürekli gidip gelen tabakayı da vurdu. Günümüzde işsiz insanlar vakitlerini kahvehanede geçiriyor. Buralarda gazete okuyor, iş arıyor. Seyyar iş yapan, boyacı, elektrikçi ve tabelacılar, buralarda bulunuyor. Bir çok kişinin buluşma noktası kahvehaneler. Ancak kapalı alanlarda sigara yasağının uygulanmaya başlanmasıyla birlikte, bu insanların alışkanlığı değişti, rahatı bozuldu. Tekirdağ daki kahvehane müşterisi 4 günde yüzde 70 oranında azaldı."
-"Kapanan Kahvehane Sayısında Patlama Yaşanacak"
- Oda Başkanı Güler, uygulamayla birlikte müşterisi azalan ve işleri bozulan çok sayıda kahveci esnafının da, kahvehanesini kapatacağını öngördüğünü söyledi.
Yasağın, mağduriyeti sona erdirmek için tamamen kalkması gerektiğini işaret eden Güler, kahvehanelerde, sigara içilen - içilmeyen şeklinde bölümler oluşturulmasının mümkün olmadığını bildirdi.
Yasak nedeniyle kahvehanelerden yüzde 20 - 30 civarının yıl sonunda kapanış vereceğini tahmin ettiğinin ifade eden Güler, "Bu yasak her yönden işletmeciyi daha fazla zarara sokuyor. Çünkü içenin cezası 64 TL iken, içiren için uygulanacak ceza 5 bin 600 TL. Önceden asker ocağında, her askere aylık 1 kilogram sigara istihkakı verilirdi. O zaman haktı, şimdi bu hakkın cezası çıktı. O halde, sigara içenler olarak diyoruz ki, (içene yasak uygulanması yerine), (sigara fabrikaları kapatılsın)" dedi.
-"Yasanın Kapsamını Bilen Yok"
- Güler, kapalı alanlarda sigara yasağı uygulamasına ilişkin, resmi bir tebliğ yayınlanmadığını söyledi.
Odaya bağlı üyelerine, kendi imkanlarıyla yasağı ve kapsamını duyurmaya çalıştıklarını anlatan Güler, şunları söyledi:
"Yasanın kapsamını bilen yok. Yoruma açık. İşletmecinin bahçesinin tavanı açılır kapanır değil de, asma yapraklarıyla örtülüyse, hasırla örtülüyse ne olacak? Bunu kim biliyor. Şimdi bu kahvehaneci sigara içilmesine izin versin mi, vermesin mi. Şuanda kahvehaneciler olarak, yasakla birlikte kaybettiğimiz müşterilerimizi geri kazanacak bir pozisyonumuz yok. Yaz mevsiminde kapı önlerinde idare ediliyor. Peki kışın ne olacak. İnsanlar kahvehaneye gidip ne yapacak. Sorunlar da, tepkiler de artacak. Bunların düşünülmesi lazım."
Güler, bağlı bulundukları federasyonun da hükümete karşı, yasağın kapsamının, "mağduriyeti azaltacak" hale getirilmesi için girişimlerde bulunduğunu kaydetti.