info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Temiz Bir Kapaklı İçin Atık Yağlarınızı Biriktirin

’Temiz Çevre Engelsiz Hayat’ sloganıyla hareket eden Tekirdağ’a bağlı Kapaklı Belediyesi, ilçedeki evlerden Bitkisel Atık Yağları Toplama Projesi’ni başlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte çevre sağlığını korumaya yönelik başlatılan proje kapmasında, bitkisel atık yağların lavabolara dökülmesinin ve kanalizasyonlara karışmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor. 
Bitkisel Atık Yağları Toplama Projesi hakkında açıklamalarda bulunan Kapaklı Belediyesi yetkilileri, bitkisel atık yağların doğaya kontrolsüzce dökülerek çevreye zarar vermesi nedeniyle kentin çevre sağlığını düşünerek projeyi başlattıklarını belirtti. Proje ile hem ülkenin hem de kentin çevre kalitesini arttırmak istediklerini ifade eden yetkililer, "Ayrıca çevre kirliliğini önlediğimiz gibi engelli vatandaşlarımızın pek çok ihtiyacına da destek oluyoruz" dedi. 
Türkiye’de yılda ortalama 1 milyon 650 bin ton bitkisel yağın kullanıldığına dikkat çeken yetkililer, "Bunun 350 bin tonu bitkisel atık yağ olarak doğaya dökülüyor ve çevreye zarar veriyor. Bizler de Kapaklı Belediyesi olarak bu duruma kayıtsız kalmadık. Bu projeyi başlattık. Böylece hem ülkemizin hem de kentimizin çevre sağlığına önemli derecede katkı sağlayacağız" açıklamalarında bulundu. 
 
"BİYOLOJİK YAŞAM TEHDİT ALTINDA"
Atık yağların içme suyunu kirlettiğinin altını çizen Kapaklı Belediyesi yetkilileri, "Atık su kirliliği kaynağının yüzde 25’i kullanılmış bitkisel ve hayvansal yağlardan kaynaklanıyor. Evlerimizde ve iş yerlerimizde lavabolara dökülen bitkisel atık yağlar, kanalizasyon ve kolektörlerde zaman içerisinde daralma ve tıkanmalara neden oluyor. Bununla birlikte bu atık yağlar deniz kirliliğine de neden olduğundan biyolojik yaşamı da tehdit ediyor. Çevreye duyarlılık göstermek, bilinçli bireyler ve toplum oluşturabilmek, konunun öneminin çok iyi anlaşılmasıyla başlar. İlçemizde, sizlere ve doğamıza gösterdiğimiz saygı ve sevgiden dolayı ürettiğimiz çevreci projelerden biri de Bitkisel Atık Yağların Kaynağı’nda Ayrı Toplanması ve Geri Kazanımı Projesi’dir. Belediye olarak başlattığımız bu uygulama geleceğe atılan önemli bir adımdır. Kapaklı'mızda her geçen gün daha yaşanılabilir bir çevre oluşturuyoruz" açıklamalarında bulundu. 
Konu ile ilgili teknik bilgiler veren Kapaklı Belediyesi Çevre Yüksek Mühendisi Hüseyin Özel, lavaboya dökülen 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini belirterek, "Bu projenin başlıca amacı atık yağların oluşturduğu toprak ve su kirliliğini önlemektir. Ayrıca lavaboya dökülen atık yağlar, dren sistemine yapışarak kanalizasyon borusu içindeki atıkların boru cidarına tutunmasına, zamanla borunun daralmasına ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep olur. Tıkanan borular evlerde ve caddelerde kanalizasyon taşkınlarına neden olur. İnsan sağlığını tehdit eder. Kullanılmış kızartmalık yağlar ekotoksik özellik gösterdiği için denizlere ve akarsulara döküldüğünde su yüzeyini kaplayarak havadan suya oksijen transferini önler. Balıklar ve denizlerde yaşayan diğer canlıların ölümüne neden olur" dedi. 
Kullanılmış bitkisel ve hayvansal atık yağların çöpe atılmaması gerektiğini belirten Hüseyin Özel, "Kullanılmış bitkisel ve hayvansal atık yağları pet şişe veya kaplarda biriktirin. Kapaklı Belediyesi’nin belirlemiş olduğu toplama noktalarına kullanılmış kızartmalık yağlarınızı kapalı ve sızdırmaz bidon, şişe veya ambalajda teslim edin" ifadelerini kaydetti. 
Kapaklı'da atık yağlar, Kapaklı Belediyesi Hizmet Binası Danışma, İsmetpaşa Mahallesi Ek Hizmet Binası, okullar, Bahçeağıl, Uzunhacı, Pınarça, Karlıköy ve Yanıkağıl muhtarlıkları ile Karağaaç ek hizmet binasında toplanıyor.