info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Teskiden Su Zammına Jet Cevap

Zammı TESKİ Değil, Büyükşehir Belediyesi Yaptı

Su faturalardaki astronomik artış, basına yansıyınca, TESKİ’DEN jet açıklama geldi. 

TESKİ müdürlüğünden yapılan açıklamada; Son günlerde kamuoyunda ve çeşitli basın yayın organlarında, TESKİ su faturalarının arttığı belirtilerek, su ücretlerine zam yapıldığına yönelik açıklamalar yapılmaktadır. Bu çerçevede; 2015 yılı Aralık ayı su faturası ile 2016 yılı Ocak ayı su faturası karşılaştırılarak su fiyatına TESKİ’nin zam yaptığı ileri sürülmektedir. 

Vatandaşlarca bilinmelidir ki; TESKİ su fiyatlarına zam yapmadığı gibi su tarifesini de değiştirmemiştir. Kamuoyuna yansıyan örnek su ihbarnamelerindeki fark, 2016 yılı ÇTV ve İlçe Belediyelerine ait olan Katı Atık Ücretlerindeki artış ile Büyükşehir Belediyesinin 2016 yılında uygulamaya başlattığı Katı Atık Bertaraf Ücreti ve buna bağlı olarak artan KDV payıdır. Açıkçası; TESKİ’nin 1 m³ su ve atık su bedeli 3,00 TL olup, TESKİ tarafından herhangi bir fiyat artışı olmamıştır. 

 Ortalama bir ailenin 12 m³ su tükettiği örneklenirse, Aralık 2015 dönemi için 51,15 TL, Ocak 2016 dönemi için 55,69 TL ödeme yapmaktadır. Aralık ayı 2015 ile Ocak ayı 2016 dönem arasındaki toplam fatura bedelindeki fark 4,54 TL’dir. Bu farkın nedeni aşağıdaki tabloda ayrıntılı şekilde gösterilmiştir. Sonuç olarak; su faturalarındaki artışın nedeni, TESKİ su fiyatlarına zam yapılmasından değil, mevzuat gereği alınan vergilerdeki artış ve yine kanun gereği su faturaları ile birlikte vatandaştan İlçe Belediyesi adına alınan Katı Atık Ücreti ile Büyükşehir Belediyesi adına alınan Katı Atık Bertaraf Ücretlerinden oluşmaktadır. 

Mevzuat gereği alınan vergiler Maliye Bakanlığına gönderilirken, Katı Atık Ücreti İlçe Belediyesine, Katı Atık Bertaraf Ücreti ise Büyükşehir Belediyesine gönderilmektedir.”Denilmektedir.
Kaynak : Murat Ürtekin