info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Trakya da Hayvancılık Yatırım Yarışı

Tekirdağ İlTarım Müdürü Erdem Karadağ, Hayvancılık alanında faaliyet gösteren Avrupa nın büyük firmalarının yatırım olanaklarını değerlendirmek için kendileriyle irtibata geçerek bölge ile ilgili bilgiler aldıklarını, yatırım öncesi fizibilite raporu hazırladıklarını belirterek, Bakanlığımızın Trakya bölgesi ile ilgili ciddi bir projesi var.

Tekirdağ İlTarım Müdürü Erdem Karadağ, Hayvancılık alanında faaliyet gösteren Avrupa'nın büyük firmalarının yatırım olanaklarını değerlendirmek için kendileriyle irtibata geçerek bölge ile ilgili bilgiler aldıklarını, yatırım öncesi fizibilite raporu hazırladıklarını belirterek, 'Bakanlığımızın Trakya bölgesi ile ilgili ciddi bir projesi var. Geçtiğimiz aylarda Tarım ve Köyişleri Bakanımız Mehdi Eker 'Trakya'yı Türkiye'nin hayvancılık üssü'  yapacaklarını açıklamışlardı. Buradaki potansiyelin farkına varan Avrupalı firmalar da yatırım için ciddi çaba içerisindeler' dedi.

Ak Parti Tekirdağ Merkez İlçe Başkanı Ziya Meral ile Merkez İlçe Yönetimi'nden bir heyet geçtiğimiz ay Tekirdağ İl Tarım Müdürü olarak atanan Erdem Karadağ'ı ziyaret ederek hem yeni görevinde başarılar dilediler hem de ildeki tarımsal faaliyetler hakkında bilgi edindiler.

Tarım İl Müdürü Erdem Karadağ, ziyarette yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği ile hayvancılık alanında ticaret yapmak için hayvanların şap hastalığından arındırılmış olmasının şart olduğunu belirterek, 'Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız, bölgeyi şaptan arı hale getirmek için 3 yıl boyunca mücadele etti.   Geçtiğimiz aylarda da Tarım ve Köyişleri Bakanımız Mehdi Eker bu konuyla ilgili bilgiler vererek 'Trakya'yı Türkiye'nin hayvancılık üssü'  yapacaklarını açıklamışlardı. Potansiyeli gören yerli ve yabancı firmalar bölgeye yatırım için adeta yarış içerisindeler' diye konuştu.

YERLİ VE YABANCI FİRMALAR YATIRIM YARIŞINDA

Avrupa'da tanınmış büyük bir hayvancılık firmasının yatırım olanaklarını değerlendirmek için Müdürlüğümüz ile temasa geçerek bölge ile ilgili bilgiler aldığını, fizibilite raporu hazırladığını aktaran Karadağ, 'Her gün en az 3-4 yerli ve yabancı firma bizzat benimle bağlantıya geçerek bölgedeki potansiyeli değerlendirmek istediklerini, hayvancılık alanında  bölgey'e yatırım yapmak istediklerini belirterek müdürlüğümüzden yardım istiyorlar.' diye konuştu.

HAYVANCILIĞ'A  AB  STANDARDI

Tarım İl Müdürü Karadağ,  bölge insanını hayvancılığa yönlendirmeye çalıştıklarını ve köylerde yapılan hayvancılığı da AB standartlarına taşımak için bir proje geliştirdiklerini vurgulayarak şunları söyledi: 'Trakya'daki bu büyük potansiyelden köylerde hayvancılık yapan insanlarımızın da azami fayda sağlamasının yollarını arıyoruz. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki, köylerimizde yapılan hayvancılık, AB standartlarından biraz uzakta. Özellikle hijyen konusunda AB standartlarını yakalamamız gerekiyor. Bu standardı yakalamak için il bazında bir proje başlattık. Amacımız köy içindeki hayvancılık faaliyetini köy dışındaki meralara taşıyarak orada bir tesisleşme sağlamak. Köye ait bütün hayvanları bir arada tutup hem hijyen hem de ekonomik açıdan hayvancılıkla uğraşan köylülere artı değer kazandırmak. Projeyi hayata geçirebilirsek AB standartlarında hayvancılık yapan bir il konumuna gelebiliriz.'

ÇİFTİYE 69 MİLYON DESTEK ÖDEMESİ

Tarım İl Müdürü Erdem Karadağ, buğday, ayçiçeği, kanola gibi ana ürün yetiştirenlere 2010 yılında Tekirdağ genelinde 60 milyon TL, sütte ise 9 milyon TL çiftçiye destek ödemesi yaptıklarını belirtti. Karadağ ayrıca il bazında 1 Nisan'a kadar sürecek 282 belde ve köydeki çiftçilere yönelik  eğitim programını da hayata geçirdiklerini vurguladı.

DESTEKLEMELER ÇİFTÇİYE SOLUK ALDIRDI


AK Parti Tekirdağ Merkez İlçe Başkanı Ziya Meral ise, tarımsal desteklemelerin çiftçiye soluk aldırdığını vurgulayarak, 'Hükümetimizin Trakya bölgesini hayvancılık üssü olarak seçmesi bölgemizin ekonomik gücünü artıracak çok ciddi ve büyük bir proje. Bölgeye hayvancılık yatırımı yapacak kişilere devletin sağladığı 'Hayvancılık kredisi' de ciddi bir destek olarak önümüzde duruyor.  Çiftçimizin 2009 ve 2010 yılında verilen desteklemelerle yüzü güldü. Bölgemizde ve ülke genelinde Tarım ve hayvancılığın gelişmesi, bilimsel yapılması ve üreticilerin desteklenmesi için önemli aşamalar kaydettik. Umuyorum çiftçimiz yeni projelerle artık dünya çiftçileriyle yarışır duruma gelir.' diye konuştu.

Ziyaret, AK Parti Merkez İlçe Yönetimi ile Tarım İl Müdürü Erdem Karadağ'ın hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu.