info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türk-Alman-Yunanistan Polisinden İnsan Tacirlerine Ortak Operasyon

İstanbul polisi, 6 aydır peşinde olduğu insan kaçakçılığı şebekesini düzenlediği operasyonla çökertti. Tekirdağ da yakalanan ve içinde 141 kaçak bulunan gemi ile de irtibatlı olan şebekenin çözülmesi için Alman ve Yunan polisleriyle ortak çalışma yapıldı.

İstanbul Emniyeti'nin insan kaçakçılarına yönelik operasyonu, uluslararası boyutu olduğu için Almanya, Yunanistan ve İtalya polislerinin de dahil olduğu bir çalışma ile genişletildi. Avrupa'ya götürülen kaçaklar sebebiyle zor durumda kalan ilgili ülkelerin istihbarat ve bilgi desteği ile İstanbul polisi harekete geçti. Takibe alınan şüphelilerin, yabancı uyruklu kişileri İstanbul, Muğla, Tekirdağ gibi illere getirdikleri ve buralardan gemilerle kaçırdıkları belirtildi. İstihbaratın paylaşılması sonucu Alman uzmanlar, İstanbul'a geldi. Bilgiler paylaşılarak ortak hareket alanı oluşturuldu. Şüphelilerin hangi yolları kullandıkları ve Türkiye dışındaki bağlantıları da deşifre edilerek operasyonun altyapısı hazırlandı. Şebekenin 4 Kasım 2010 tarihinde Tekirdağ'da bir gemide yakalanan 141 ve öncesinde yakalananlarla birlikte toplam 400 kaçağın yurtdışına çıkarılmasıyla bağlantılı oldukları belirlendi. Yunanistan'a götürülen kaçakların İtalya'ya ulaştırılması için Türkiye'den boş bir gemi gönderildiği belirlendi. Yunanistan güvenlik güçleriyle irtibata geçen polis, gemiye baskın yaptırdı. Operasyonda organizatörlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi yakalandı.

Bu olayın hemen öncesinde 2 Türk vatandaşının gemiden bir Yunan adasına kaçtığı da ortaya çıktı. Yiyecek ve barınma imkanları yetersiz olduğu için hayatları tehlikeye giren Türklerin yakalanması için Yunanistan polisiyle irtibat kurulduğu ve bu kişilerin de yakalanmasının sağlandığı ifade edildi.

Operasyonun son ayağında İstan-bul'da yapılan çalışmada 5'i yabancı uyruklu 21 şüphelinin yakalandığı dile getirildi. Irak asıllı Muhammed R. ile birlikte hareket eden kişilerin adreslerinde yapılan aramalarda 2 adet silah ve mermiler, 21 bin TL nakit para, 4 adet TC pasaportu, 8 adet yabancılara ait pasaport, yabancılara ait kimlik belgesi ve oturma tezkereleri, 12 adet plaka, 4 adet ruhsat, 1 kaşe ele geçirildi. Yakalanan şüphelilerin kaçakların yurtdışına çıkarılmasını organize eden kişiler oldukları iddia edildi. Tekne ile önce Yunanistan'a, oradan da İtalya'ya götürülecekleri belirtilen kaçakların kişi başı 4 bin dolar ödedikleri ortaya çıktı.

Kaynak : Zaman