info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türk doçente ABD desteği

Amerika Birleşik Devletleri Tarım ve Enerji Bakanlıkları, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Metin Tuna nın Phenomic Analysis of Natural and Induced Variation in Brachypodium Distachyon başlıklı araştırma projesini, 1.3 milyon dolar ile destekleme kararı aldı.

ABD Tarım ve Enerji Bakanlıkları, bitkilerin biyolojik kütle üretimini etkileyen genleri ve proteinleri karakterize ederek bitkilerin biyolojik kütle üretimlerini arttırmak ve bu amaçla yapılacak olan bitki ıslahı programlarının kısalmasına ve başarı oranının artmasına katkı sağlayabilecek araştırma projelerini destekleme kararı aldı. 2009 yılında, ABD Tarım ve Enerji Bakanlıkları, yeni biyolojik yöntem ve sistemleri kullanarak bitkilerden biyo-yakıt üretimi için planlanan 7 proje için toplam 6.3 milyon dolarlık kaynak ayırdı.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Tuna nın alanında Türkiye de bir ilk olan bitkilerin biyolojik kütle üretimlerini araştıran projesi ABD den 1.3 milyon dolarlık destek aldı.
Proje kapsamında üzerinde çalışılacak olan Brachypodium distachyon bitkisinin, insan beslenmesinde çok önemli bir yeri olduğu kaydedildi. Tahıllar, buğdaygil yem bitkileri ve biyo-yakıt üretiminde kullanılan bitki türleri ile aynı cins içerisinde bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Metin Tuna, bu bitkinin önceleri hiçbir öneme sahip olmadığını söyledi. Tuna, Ekonomik öneme sahip türler ile birlikte bulunduğu cinsin en küçük genoma sahip türü olduğunun anlaşılmasından sonra, bilim insanlarının dikkatini çekmeye başladığını söyledi.
Türkiye de doğal olarak yetişen ve büyük bir biyolojik çeşitliliğe sahip olan Brachypodium distachyon bitkisi üzerideki çalışmalarını 3 yıldan bu yana sürdürdüğünü dile getiren Doç Dr. Metin Tuna, "Yeni biyolojik yöntemler kullanarak bu bitki üzerinde araştırmalar yapacağız. Tahıllar, buğdaygil yem bitkisi türleri ve biyo yakıt üretiminde kullanılan türlerin ıslahı için gerekli olan sürenin kısaltılmasına ve başarı oranının arttırılmasına katkı sağlayacak sonuçlar elde etmeyi ümit ediyoruz. Projenin yaklaşık 3 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor" dedi.
Projede Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Metin Tuna nın yanı sıra yerli ve yabancı 4 bilim adamı daha destek veriyor.