info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türk Doktorlar Somali de Şifa Dağıtıyor

Kıtlık ve kuraklıkla mücadele eden Somali nin başkenti Mogadişu da kurulan Sağlık Bakanlığı nın sahra hastanesinde her gün yüzlerce kişi tedavi ediliyor.

 

Kıtlık ve kuraklıkla mücadele eden Somali'nin başkenti Mogadişu'da kurulan Sağlık Bakanlığı'nın sahra hastanesinde her gün yüzlerce kişi tedavi ediliyor. Açlık ve susuzluk yüzünden bilinçleri kapanan çocuklara Türk doktorlar hayat veriyor. Kentteki en büyük hastane ise yetersiz imkânlar yüzünden içler acısı durumda.
 
Mogadişu'da 300 bini aşkın kişinin yaşadığı Hodan Kampı'nda Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Çadırlık Sahra Hastanesi'nde günde yaklaşık 500 kişiye hizmet veriliyor. Üç gün önce hizmete başlayan sahra hastanesindeki hasta sayısı her geçen gün artıyor. Modern dijital röntgen cihazından, son teknoloji laboratuvarlara kadar tam donanımlı sahra hastanesinde Sağlık Bakanlığı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) gönüllülerinden oluşan, aralarında çocuk, dahiliye, enfeksiyon ve kadın doğum uzmanı ile genel cerrah, pratisyen doktor, hemşire ve teknisyenler bulunan 21 kişi görev yapıyor. Mogadişu'da görev yapan Sağlık Bakanlığı UMKE ekibinin, daha öncede Türkiye dışında Haiti, Pakistan gibi bölgelerde görev yapmış tecrübeli doktor, hemşire ve teknisyenlerden oluştuğunu belirten doktor Hüseyin Oğuz Övünç, sahra hastanesinin büyük ameliyatlar dışında tüm müdahalelerin yapılabileceği yeterliliğe sahip olduğunu söyledi. 
 
SALGIN TEHLİKESİ 
Hastaların büyük bölümünün çocuklardan oluştuğunu ifade eden Övünç, şöyle konuştu: "Çok fazla çocuk hastamız var ve büyük bölümü açlık ve susuzluğun sebep olduğu travmalarla bize ulaşıyor. Açlık ve susuzluktan önce onlar etkileniyor. Her geçen gün yaşayan sayısının daha da arttığı kampta aşırı pislik nedeniyle kolera da sık görülüyor. Yine pisliğin sebep olduğu enfeksiyonlarla da çok sık karşılaşıyoruz. Bir de bakımsızlık ve yetersiz beslenmeyle etkisi iyice artan zatürree vakaları sahra hastanesinde sık görülüyor.'' 

DESTEK KARTLARIYLA YARDIM ETTİLER 
Bakırköy Belediyesi'nin gıda ve temizlik alışverişlerinde kullanmak üzere, her ay 200 ve 300 lira para yüklediği "Destek Bakkart" sahibi 1064 kişi, Somalilere destek olmak amacıyla alışveriş yaptı. Destek Bakkart sahibi Bakırköylüler, "Televizyonlarda ve gazetelerde gördüğümüz drama seyirci kalamadık. Gıda alışverişi yaparak, Somali'ye göndermek istedik. İnşallah bu yaptığımız durumu bizden daha iyi olanlara örnek olur da, Somali'deki açlık ve susuzluk biter" dediler. Kart sahipleri tarafından alınan makarna, mercimek, pirinç, nohut gibi dayanıklı gıda maddeleri Kızılay'a teslim edildi. 
 
BUĞDAY PARASINI GÖNDERDİLER
Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesine bağlı Bayramşah köyü sakinleri, evlerinin depolarında bulunan buğdayları tenekelerle toplayıp sattı. Köylüler, satıştan elde ettikleri 4 bin 914 lirayı, Somali yardım hesabına yatırdılar.

PAMUK İŞÇİSİ BİR İNEĞİNİ BAĞIŞLADI 
Harran İlçe Müftülüğü'ne müracaat eden Mustafa Çelikcan adlı pamuk işçisi, sahibi olduğu 2 ineğinden birisini bağışladı. 2 bin 500 liraya satılan ineğin parası, Türkiye Diyanet Vakfı Afrika hesabına aktarıldı. 
 
YARDIM PARASI 50 TÜRK LİRASI SOMALİ'YE 
Kayseri'de, derme çatma bir evde yaşam mücadelesi veren 4 kişilik Açıkgöz ailesi, bir komşuları tarafından kendilerine yardım için verilen 50 lirayı Somali'ye gönderdi. Eşinin rahatsızlığı nedeniyle çalışamadığını söyleyen Mühüde Açıkgöz, "Ben onlara göre zenginim diye düşündüm. Onlar için bu para daha önemli geldi bir an ve son paramı onlar için feda ettim" diye konuştu.
 
HASTANELERİN DURUMU İÇLER ACISI
Başkent Mogadişu'nun en büyük hastanesi Banadir'de ise doktorlar yetersiz imkânlarla hizmet vermeye çalışıyor. Çocukların el terazilerinde tartıldığı, çok eski röntgen cihazlarının kullanıldığı, ameliyathanelerde bile hasta filmlerinin pencere camlarına takıldığı hastanede, en büyük sorun ise hijyenin sağlanamaması. Hastaların yerlerde yattığı, onlarca kişinin kuyruklarda beklediği hastanede, ağır bir koku ve etrafı saran sinekler dikkati çekiyor. Tedavi gören hastaların durumları ise içler acısı... Banadir Hastanesi'nin bir bölümünde Uluslararası Sağlık ve Eğitim Derneği'nden (USEDER) gelen doktorlar görev yapacak. Bu hastanede Türk doktorların çalışacağı bölümler, Kimse Yok Mu Derneği tarafından revize edilecek. Ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali ziyaretinde incelemelerde bulunduğu bir binada Türkiye, gelecek günlerde tam teşekküllü hastane kuracak. 
 
ÇOCUKLAR YENİDEN HAYAT BULUYOR 
Ağır hastaların, çevredeki diğer kamplardan ve bölgedeki farklı doktor grupları tarafından yönlendirildiği sahra hastanesinde, çok sayıda çocuk yeniden hayat buluyor. Ailesiyle birlikte 20 günlük zorlu bir yolculukla Mogadişu'ya ulaşan 3 yaşındaki Rahim Ali Hüseyin, açlık ve susuzluğun yanı sıra vücudundaki ağır enfeksiyonlarla Türk doktorlara ulaşabildi. Açlık ve susuzlukla bilinçleri kapalı olarak kamplardan sahra hastanesine gönderilen 4 yaşındaki Abdurrahman Ömer Mahmut ve henüz birkaç aylık Aden Ali, Türk doktorların yeniden hayat verdiği onlarca hasta arasından yalnızca birkaç isim.