info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Uygulanan Proje İle Yayaköy de Üretilen Soralık Üzüm Sertifikalandırıldı

Sofralık üzüm ve zeytin yetiştiriciliğinde iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve kontrolü projesi, Tekirdağ İli Şarköy ilçesinde Geleneksel yöntemlerle Yayaköy de Sofralık üzüm ve Eriklice de zeytin tarımı yapan iki grup üreticiye uygulanmaktadır.

Projenin amacı iyi tarım uygulamalarının İlimizde yaygınlaştırılması ve kontrolüdür. İyi tarım uygulamaları çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğini sağlayan bir tarımsal üretim metodudur. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere,  uluslararası ticarete konu olan yaş meyve sebzede tüketici talepleri doğrultusunda, iyi tarım sertifikalı ürünler tercih edilmektedir. Bu nedenle ile iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması sonucunda ve tüketicilere güvenilir ürün arzının sağlanması, İlimizin ve ülkemizin yaş meyve sebze ihracatının artırılması amaçlanmaktadır.

    S.S. Yayaköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin tüzel kişiliğinde oluşturulan sofralık üzüm gurubunda, 10 adet üreticinin 28 adet parselinde toplam 118 dekar alanda sertifikasyon çalışması başarıyla tamamlanmıştır. 2012 yılı mahsulü olan ürünleri yaklaşık 505 parametrenin bakıldığı kalıntı analizlerinden olumlu sonuç alarak, İyi Tarım ve GLOBALG.A.P. sertifikası ile sertifikalandırılmıştır. Üreticilerimiz denetimlerin tamamını başarıyla geçerek, uluslararası pazarlar için üretim yapabileceklerinin ispatlamışlardır.

GLOBALG.A.P. prensipleri, gıda güvenliği konusunda; Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları (HACCP), entegre mücadele (IPM) ve entegre bitki yetiştiriciliği (ICM) ilkelerini esas alarak; ürünü tüketecek insanı, çevreyi, üretimde çalışan isçilerin hak ve refahını ve üreticinin kârını bir arada gözeten ilkeler dizinidir. Şeffaf bir izlenebilirlik, mutlak koşuldur. Yani, toprak hazırlığından başlayarak yetiştiricilik sırasındaki tüm faaliyetleri ve ürünlerin üretim yerinden son tüketiciye kadar olan zinciri incelemeye olanak verecek şekilde kayıt tutulur. GLOBALG.A.P. sertifikası her şeyden önce üreticinin ürününe daha iyi bir pazar sağlar. Avrupa pazarının büyük bir bölümünü kontrol eden perakendeci pazarlar GLOBALG.A.P. sertifikasını şart koşmaktadırlar.

    Sertifikalar üreticileri köylerinde ziyaret eden İl Müdürü Cevdet SOYAK tarafından Kooperatif Başkanı İbrahim ÖZER’e verilmiştir. Konuşmalarında alınan sertifikanın önemine değinen İl Müdürümüz, üreticileri ve projede görev alan teknik personeli gayretlerinden dolayı tebrik etmiştir.

Daha sonra Eriklice köyüne geçen İl Müdürü, S.S.Eriklice Köyü Sulama Kooperatifi’nde zeytinde uygulanan sertifikasyon çalışmaları hakkında bilgi almıştır. Yine kooperatife ait olan ve KKYDP kaynaklarında %50 hibe ile yapılan yağhanede incelemelerde bulunmuştur.