info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Velimeşe Bozasına Tarihi Heykel

Velimeşe Geleneksel 3. Boza Festivali ve Sünnet Şöleni gerçekleştirilen görkemli bir törenle başladı.

Açılış öncesi Velimeşe Belediyesi tarafından sünnet ettirilen 26 çocuk için konvoy düzenlenirken Velimeşe Belediye Başkanı Rasim Yüksel otobüsten halkı selamlarken vatandaşlara ve çocuklara şeker dağıttı.

Gerçekleştirilen konvoy sonrası belediye önünde festival açılışı temsili kurdele kesimi yapıldı. Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Tekirdağ Belediye Başkan Vekili Ali Kılıç, Tekirdağ Belediye Meclis üyesi Hasan Önbey, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ İl Yönetim Kurulu üyesi Nedim Akar, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ İl Yönetim Kurulu üyesi Talat Keskin, Velimeşe Belediye Meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetlinin bulunduğu açılış töreni öncesi konuşma gerçekleştiren Başkan Yüksel açılışa katılan protokol üyelerine ve vatandaşlara teşekkürler etti. Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ise Velimeşe Belediye Başkanı Rasim Yüksel`i çalışmalarından dolayı kutlarken Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü Velimeşe Bozasının tanıtımı adına yapılan çalışmaların takdirle karşılanması gerektiğini belirtirken “Velimeşe Beldesinin simgesi olacak olan Bozacı Topal Hafız heykelini beldeye kazandıran başkan Rasim Yüksel`i yürekten kutluyorum” dedi. Sünnet çocukları başkan Rasim Yüksel`e sevgi gösterilerinde bulunurken başkan Yüksel çocuklarla fotoğraf çektirmeyi ihmal etmedi.

Velimeşe`ye Boza ustası Topal Hafız Heykeli Konuşmaların ardından festival açılış kurdelesi kesilirken kortej halinde Atatürk anıtına yürüyüş gerçekleştirildi. Atatürk anıtında düzenlenen Saygı duruşu ve İstiklal Marşı töreninin ardından Velimeşe Beldesi girişine yaptırılan en eski Boza ustası Topal Hafız heykeli yanına gidildi. Topal Hafız heykeli açılışı öncesi meşhur boza ustası Topal Hafız`ın biyografisi okunurken ardından dua okundu. Heykelin açılışı Velimeşe Belediye Başkanı Rasim Yüksel, Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ve Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan tarafından gerçekleştirildi. Açılış sonrası protokol üyelerine boza ikram edilirken heykel önünde hatıra fotoğrafı çektirildi.
1888-1959 yılların arasında yaşayan ve en eskiş boza ustası olarak bilinen Topal Hafız`ın çıraklarından olan Mustafa Uzun`da heykelin açılışına katılırken duygulu anlar yaşadı. Başkan Yüksel Mustafa Uzun`u elini öperek karşılarken ilerleyen yaşı münasebeti ile yürümekte zorlanan Mustafa Uzun heykel açılışını oturarak izlemek zorunda kaldı. Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan beldede simge olan bu heykeli Velimeşe`ye kazandırdığı için Başkan Yüksel`e teşekkürlerini iletti.  

Topal Hafız`ın Biyografisi     

1877-1878 Balkan-Rus savaşından sonra balkanlardan gelen atalarımız tarafından kurulan Velimeşe Kasabası ve bu kasabayı kuran insanlar balkanlardaki kültür ve yaşamlarını yeni yerleştikleri yerlere de taşımışlardır. Boza da balkanlardaki kültürün bir parçasıdır.93 harbinden sonra Velimese’ye yerleşen göçmenlerden biri olan Üzeyir Çavuş boza ustalığıyla bu işin bugünlere ulaşmasına sebep olan en önemli şahsiyettir.Üzeyir Çavuş ölünce işi oğlu Topal Hafız devralmıştır. Topal Hafız 1888-1959 yılları arasında yaşamıştır.Topal hafız da yanında yetiştirdiği 4 çırakla bozanın bugünlere taşınmasında önemli bir rol oynamıştır.Topal Hafızın çırakları: Merhum Kamil Bozdağ , Merhum Kadir Seçmen, Merhum Ahmet Öney ve Mustafa Uzun’dur. Bugün Velimeşe`de Boza imalatı yukarıda ki boza ustalarının çocukları yada torunları tarafından devam ettirilmektedir.

Kasabamızda halihazırda faaliyet gösteren boza imalathaneleri ; Velimeşe Bozacısı Önder, Uzun Bozahanesi , Öney Bozahanesi ,Kanaatkar Bozacısı Ve Başaran Bozacısıdır.

Boza, bilinen en eski türk içeceklerinden biridir. Boza dükkanlarda ve sokaklarda Bozacılar tarafından satılır. Velimeşe Bozasının eşsiz lezzeti ; Darı, mısır unu , su, şekere boza ustalarımızın maharetlerini katmalarıyla elde edilir.