info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yer Altı Sularındaki Büyük Tehlike

Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, sanayi bölgelerinde yer altı sularının kullanımını acilen bırakarak, yer üstü sularından faydalanılması gerektiğini söyledi.

Çevre ve Orman Bakanlığı, Tekirdağ İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Çorlu ilçesinin ulaş beldesinde, ''Sanayide su kullanımının azaltımı teknikleri'' konulu konferans düzenledi.

Konferansta konuşan Kemelek, Tekirdağ ve etrafında çevre kirliliğinin büyük bir sorun olduğunu belirtti.

Kemelek, Tekirdağ il genelinde yaklaşık olarak bin 300 sanayi kuruluşunun bulunduğunu ifade ederek, şu bilgileri aktardı:

''Tekirdağ il genelinde bulunan yaklaşık bin 300 sanayi kuruluşu günde 330 bin metreküp su kullanıyor. Bu suların tamamı da yer altı suyu. Bölgemizde çevre kirliliği ciddi bir sorun. Biz, yer altı suyu kullanan bu işletmelere yasaklar uygulamak yerine çözüm getirmeli ve bilimsel projeler üretmeliyiz. Yasaklayarak bir yere varamayız. Şu anda, bölgemizdeki kirliliğin büyük oranda nedeni, sanayi kuruluşları olarak görülüyor. Ergene Havzası'nda da ciddi bir kirlilik söz konusu. Bölgemizde bulunan 16 belediye de bir an evvel arıtma tesisi çalışmalarına başlayarak proje hazırlığına girmeli. Bazı belediyelerimiz projelendirmeye başladı. Yer altı sularının kullanımını bırakarak, yer üstü sularını kullanılabilir hale getirmeliyiz'' dedi.

Tekirdağ Belediyesi'nin, Naip barajı etrafındaki yer altı sularını kuyulardan çekerek kullandığına işaret eden Kemelek, şunları kaydetti:

''Tekirdağ Belediyesi de Naip barajı'nın etrafındaki kuyulardan su elde ediyor. Kısa bir süre önce başlatılan bazı çalışmalar var. Bu çalışmaların neticelendirilmesiyle birlikte, belediye artık yer üstü suyu kullanımına gidebilecek. Çerkezköy ve Çorlu'daki yatırımcımız, sanayicimiz dünya çapındaki üreticiler. Bunun için artık buralar daha ümit verici. Çünkü, dünyadaki gelişen teknolojiyi takip ediyor ve daha az su ve daha az enerjiyle çalışabilen makineleri alıp yatırım yapıyor.''

GENEL MÜDÜR YARDIMCISI ŞAHİN

Konferansa katılan Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre yönetimi genel müdür yardımcısı Recep Şahin de günümüzde suyun büyük önem taşıdığını belirtti.

Şahin, ''Su konusunda yaşanan problemleri iyi teşhis etmemiz gerek. Kirliliği oluşturan nedenleri iyi bilmemiz lazım. Suyu etkin kullanmalıyız. İçinde yaşadığımız şu dönemde, özellikle çok su kullanan tekstil sektörüne bazı tebliğ çalışmalarımız var. Bölgedeki, mevcut atık su arıtma tesisleri maksimum kapasiteyle çalıştırılmalı. Yine bölgedeki dağınık sanayimizin, tedbir almak yerine bir araya gelerek hareket etmeleri gerek. Bu bölgede 4 adet ıslah Organize Sanayi Bölgesi (OSB) projemiz var. Bunları hayata geçirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Uygun ve büyük adımlarla hedefe doğru çok çabuk yürümek istiyoruz. Herkes suyun değerini bilmeli'' dedi.

''HEDEF 2. SINIF SU''

Tekirdağ İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Ceyhan ise Ergene Nehri'nde akan suyun şu an büyük kısmının 4. sınıf su olduğunu ve hedeflerinin bunu 2. sınıf suya çevirmek olduğunu vurguladı.

Bölgedeki sanayinin, kriz dönemlerinde bile hızla arttığını ifade eden Ceyhan, Çorlu ve Çerkezköy sanayi alanlarının cazibe odağı olarak göründüğünü kaydetti.

Ergene Nehri'nin çeşitli yerlerinden su örnekleri alındığını ve bunların büyük kısmının 4. sınıf su kriteri taşıdığını söyleyen Ceyhan, bu suyu 2. sınıf su kriterine dönüştürmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Ceyhan şunları kaydetti:

''Bunun için çalışmalarda bulunuyoruz. Çerkezköy'de bulunan OSB'de 217 adet sanayi kuruluşu var. Buradaki arıtma tesisi 80 bin metreküp günde arıtma yaparken, Çorlu'da bulunan deri OSB'de ise aktif bulunan 90 adet işletmeye hizmet eden arıtma tesisi 36 bin metreküp günde arıtma yapıyor. Sanayi alanlarımız bundan sonra daha iyi kontrol edilecek ve denetlenecek. Bunun yanına su üzerinden de ciddi kontroller yapılacak. Hiçbir sanayi kuruluşu, yeni alınan kararlar doğrultusunda su kuyusu açıp izinsiz yer altı suyu kullanamayacak. Bölgede, kirliliği yüksek olan fabrikalara yeni izinler verilmeyecek. Bundan önce kurulmuş bulunan kirliliği yüksek işletmelere ise yaptırımlar uygulanacak. Belediyelerimiz ile görüşülerek, arıtma tesisleri konusunda bilgiler veriliyor, onların da bazılarında arıtma tesisi anlamında projelendirme çalışmaları bulunuyor.''