info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yeşilçam Rüyası

1914’te Ayastefanos (Yeşilköy) Rus abidesinin yıkılmasını silahlı kuvvetler adına filme alan Fuat Uzkınay ile başlayan Türkiye’deki sinema hareketi, 2014’de 100 ncü yılını kutlayacak.

1914’te Ayastefanos (Yeşilköy) Rus abidesinin yıkılmasını silahlı kuvvetler adına filme alan Fuat Uzkınay ile başlayan Türkiye’deki sinema hareketi, 2014’de 100 ncü yılını kutlayacak. Yılda 300 film çekilen dönemlerin ardından, yılda 5-10 film çekilen dönemleri de yaşadık. 3500 salondan sonra 40-50 salona muhtaç oluşu gördük. Susuz Yaz ve Yol filmlerinin ödülleriyle uzun yıllar avunduk. Neyseki artan festival sayısı ve yeni sinema anlayışının etkileriyle başka ödüller de kazandık. Hala filmlerimizi dış pazarda satamıyoruz ama artık toparlandık. 1990’lardan beri gayet iyi gidiyor sinemamız. Salon sayısı neredeyse 2250’lere dayandı. Çekilen film sayısı her yıl 80-90’ı buluyor. Bunlardan 65-70 tanesi vizyon şansı bulabiliyor.
 
İstanbul Beyoğlu'nda hepsi de İstiklal Caddesi'nde; Dünya, Fitaş, Beyoğlu, Alkazar, Emek, Lüks, 
Sine-Pop, Atlas, Melek, Elhamra Sinemalarından şu anda sadece Atlas Sineması direniyor ve az seyirciyle hizmet vermeye devam ediyor. Diğerlerine ne oldu peki? Kapalı vaziyette ve bazıları da AVM oldular.
Çorlu'muzda da bir zamanlar sinemalarımız vardı.
 
Atatürk Meydanı'nın çapraz karşısındaki yazlık Manolya Sineması, Megalit İş Merkezi'nin olduğu yerdeki yazlık Çiçek Bahçe Sineması, Subay Orduevi'nin köşesindeki Orduevi Sineması, Omurtak Caddesi'ne cepheli Çiçek Sineması, Vakıf İş Merkezi'nin arka kısmında bulunan yazlık İnci Bahçe Sineması,  Ersözler Pasajının olduğu yerde bulunan Başak Sineması, Ziraat Bankasının olduğu yerde yazlık Başak Bahçe Sineması, Fatih Camii karşısındaki Tonguçlar İşhanı'nın üzerindeki Set Sineması olmak üzere 8 adet sinemamız bulunuyordu. Bunlar teker teker kapandılar ve şu anda hiçbiri faaliyette değil. 
Çorlu Kent Konseyi Eğitim, Kültür, Sanat ve Spor Komitesi olarak Çorlu’muzda bir ilke daha imza attık. 1965 yılında ünlü yönetmen Metin Erksan “sevmek Zamanı” adlı filminde ; Bu filmler olmasaydı hayatımızın anlamı olmazdı diye söylemiştir. Bir zamanlar bizlere sevmeyi, arkadaşlığı, dostluğu ve mertliği öğreten sinemalarımızda gösterilmiş orijinal Türk Filmlerinden oluşan 100 adet afişle 31 Ağustos-6 Eylül tarihleri arasında sergi alanındayız. Türk Sinemasına emek vermiş, kaybettiğimiz değerli ustalarımızı saygı, rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olanlara da Allah’dan uzun ömürler diliyorum. Bu sergimizin yapılışında emeği, katkısı ve desteği bulunan başta Çorlu Belediye Başkanımız Sayın Ünal Baysan olmak üzere, Sayın Cem Eryılmaz’a, Sayın Yalçın Engin’e, Sayın Yılmaz Temurlenk’e, Sayın Melek Kıyunat’a, Sayın Gökhan Sezğin’e, Sayın Mehtap Petek’e ve açılışımızı onurlandıran usta sanatçı Menderes Samancılar’a, Orion AVM yönetimine ve katılan herkese gönülden teşekkür ediyorum. Sergimizin bizden sonrakilere bir ışık bir rehber olması temennisiyle Çorlu’muza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, saygılar sunuyorum.     
 
 Ramadan CESUR
Çorlu Kent Konseyi Başkanı