info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Klavyelerdeki Yabancı Terimler Kaldırılıyor!

“Delete” yerine “Sil, “Insert” yerine “Ekle”, “Pause” yerine “Durdur” gibi kelimeler olacak.

Geçtiğimiz Kasım ayında AK Parti AR-GE Başkanlığı koordinasyonlu “Medeniyetimizin Öznesi Türkçe: Fırsatlar ve Tehditler” konulu bir çalıştay yapılmıştı. Çalıştaydan çıkan görüşlerin sonrasında parti yetkilileri, ilgili kurumlarla bazı görüşmelerde bulundu. F klavyeye geçilmesi için Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde bir genelge yayınlanmıştı. Klavye standardını yenilemek için çalışma yapan uzman bir ekip, F klavyedeki yabancı kelimelerin yerine Türkçe kelimelerin gelmesini sağlayacak. “Delete” yerine “Sil, “Insert” yerine “Ekle”, “Pause” yerine “Durdur” gibi kelimeler olacak.
 
Klavyede bildiğiniz üzere $ (dolar) ve € (Euro) tuşları bulunuyor. Bu amblemlerin yanına bir de Türk Lirası amblemi konulacak. Ayrıca â, î,û gibi uzatma ve inceltme olan harflerin tek bir tuşla yazılması için klavye yazılımı üzerinde çalışılıyor.
 
Bunların dışında Türk Standartları Enstitüsü de çalışmalara destek vererek, hem Türkçe hem de yabancı dil seçeneği barındıran bir tabela standardı üzerinde çalışıyor. Örneğin yangın merdivenini gösteren “Exit” ifadesinin yerine “Çıkış” kelimesinin yazılması planlanıyor.