info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Twitter Türkiye nin Gezi Talebini Geri Çevirdi

Twitter Türkiye nin Gezi talebini geri çevirdiSon 6 ayda sosyal ağ Twitter a Türkiye den 3 ü mahkeme kararı ve 4 ü devlet kurumu tarafından toplam 7 içerik kaldırma talebi gitti.

 Twitter, önceki yarı yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye'nin isteklerini geri çevirdi.

Sosyal ağ Twitter'ın Gezi Parkı olaylarını da kapsayan bu yılın ilk yarısında Türkiye'den gelen kullanıcı bilgisi ve içerik kaldırma taleplerinin hepsini geri çevirdiği ortaya çıktı. 
 
Twitter'ın dün yayınladığı ve 1 Ocak - 30 Haziran 2013 dönemini kapsayan Şeffaflık Raporu'na göre sosyal ağdan dünya genelinde 1.697 hesapla ilgili 1.157 bilgi talebi istendi. Twitter, gelen bu taleplerin yüzde 55'ini karşılarken, en çok bilgi talep eden ülkeler 902 taleple ABD, 87 taleple Japonya ve 26 taleple de İngiltere oldu. Türkiye, 10'dan daha az kullanıcı bilgisi talep eden ülkeler arasında yer almasına karşın, Twitter Türkiye'den yapılan taleplerin hiçbirine karşılık vermedi.
 
İŞBİRLİĞİ YAPMADI!
 
Devlet kurumlarının içerik kaldırma taleplerinde 2012'nin 2. yarısında 6 başvuru ile 1. olan Türkiye'de bu sayı 2013'ün ilk yarısında 4'te kaldı. Türkiye, Twitter'a 3'ü mahkeme kararları, 4'ü polis veya diğer devlet kurumlarından alınmış olan 7 kaldırma talebinde bulundu. Bu taleplerin de hiçbirine karşılık vermemesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın belirttiği gibi Twitter'ın Gezi Parkı olayları sırasında da işbirliği yapmadığını göstermiş oldu.
 
EN ÇOK RUSYA 'KALDIR' DEDİ
 
Devletler düzeyinde içerik kaldırma talebinde Türkiye'nin birinciliği devrettiği Rusya, 17 talep ile lider oldu. Twitter, başvurular sonucunda dünyada toplam 73 mesaja erişimi engelledi. Bu mesajların 39'u Brezilya'dan atıldı. İlk yarıda 5 bin 753 telif hakkı uyarısı alan Twitter, 18 bin 413 twit'i ve 3 bin 993 medya içeriğini ağdan kaldırdı.
 
3 raporda da olumsuz yanıt
 
Twitter'ın 2012'den bu yana açıkladığı 3 şeffaflık raporunda da Türkiye'den yapılan kullanıcı bilgisi taleplerine olumsuz yanıt verilmiş oldu.
İlk 5 lider listesine Türkiye'den 2 isim birden girdi.
 
Dünya liderlerinin Twitter kullanımını inceleyen Twiplomacy'nin araştırmasına göre ABD Başkanı Barack Obama, 33.5 milyon ile Twitter üzerinde en fazla takip edilen dünya lideri olurken, ilk 5'e Türkiye 2 isimle girdi. Listede, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 3 milyon 429 bin takipçiyle 4. olurken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 3 milyon 409 bin takipçiyle 5. sırada yer aldı. Takipçileriyle en fazla karşılıklı etkileşimde bulunan 50 lider listesinde Türkiye'den kullanıcı geremezken, bu listenin başında İsveç Dışişleri Bakanı Fraga Carl Bildt yer aldı. Takipçileriyle en fazla iletişime geçen lider twitlerin % 96'sını yanıtlayan Uganda Başbakanı Amama Mbabazi, en aktif kullanıcı günde 42 twit atan Venezüella Başbakanlık hesabı oldu.