info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3389
Dolar Satış
:
32.3971
Euro Alış
:
34.6487
Euro Satış
:
34.7111
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Görmenin 600 Milyon Yıllık Kökeni

CALİFORNİA Üniversitesi (UCSB) araştırmacılarının görme duyusunun kökenin anlaşılması yolunda önemli bir keşfe imza attı.

Yaklaşık 600 milyon yıldır var olan deniz canlıları hidraların birkaç milimetre büyüklüğünde ve ilkel bir yapıya sahip beyni ya da gözleri yok ama ışığa tepki vermesini sağlayan hücreleri var. İşin ilginç yanı aynı genetik yolun insanın görüş yeteneğinde rol oynaması insan görüşünde rol oynayan genlerden biri sinir hücrelerine giriş –çıkışını kontrol ediyor, yani görüşün sinirsel uyartısının başlatılmasından sorumlu. Omurgalı hayvanlardaki görüşün sinek benzeri omurgasız hayvanlardan oluşunu sağlayan opsin adlı almaçlara ait genler. Böceklerdeki görüş, hidra ve omurgalılarda bulunan görsel mekanizmadan daha sonra gelişmiş.
 
Araştırmayı yöneten Todd H.Oakley,  çalışmasının yanlış değerlendiren evrim sürecini anlama yolunda devam ettiğini ifade ediyor: “Evrim ağacının zirvesinde hep olduğu düşünülür, oysa evrim-insan da dâhil olmak üzere- eskiden yeniye tüm organizmaları kapsayan karmaşık bir süreç.”