info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

17 Gün Ay Gemisinde Kapalı Yaşayacaklar

Üçü kadın üçü de erkekten oluşan 6 kişilik kozmonot grubunun, Ay`a uçuşu simüle eden 17 günlük izolasyon deneyi kapsamında sınırlı bir alan içine kapatılacak.

Rusya Biyomedikal Sorunlar Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, SIRIUS (Scientific International Research In Unique Terrestrial Station) programının ilk deneyine Anna Kikina, Yelena Luçitskaya, Nataliya Lısova, İlya Rukavişnikov, Mark Serov ve Viktor Fetter dahil oldu.

Deney kapsamında, Dünya ile irtibatının tamamen kesilmesi durumunda, farklı uluslardan altı kişilik mürettebatın nasıl hareket edeceğinin öğrenilmesi planlanıyor.

Bilim insanları, mürettebatın bu durumda tek başına eylem programını geliştirme ve uygulamasını değişen dış koşullara uyarma yeteneğinde olup olmadığını ve mürettebat üyelerinin uzay gemisinin imkanlarını ne kadar etkili kullanacağını tespit etmek istiyor.

MÜRETTEBAT FARKLI AÇILARDAN İNCELENECEK

Ayrıca rol dağılımı, liderlik dinamikleri, cinsiyetler etkileşimi, kişisel alan ile mürettebatın biyokimyası ve bağışıklık sisteminin incelenmesi planlanıyor.

Enstitüden yapılan açıklamada, "Dünya'dan kopma fenomenin tazmini için yeni psikolojik destek sistemleri test edilecek, özellikle seralar ve sanal sistemler kullanılacak. Ayrıca gelecekteki istasyonlar için en uygun alanlar hesaplanacak. Bunun için teknik sınırlamalar dışında mürettebat üyelerinin, ekip içindeki psiko duygusal stresin en aza indirgenmesine izin veren konforu da dikkate alınacak. Bu hesaplamalar, bu tür misyonların etkinliğini ve başarısını doğrudan etkileyecek" dendi.