info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.2472
Dolar Satış
:
32.3053
Euro Alış
:
34.6335
Euro Satış
:
34.6959
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İpsala 12. Çeltik (pirinç) Kültür ve Sanat Festivali Dün Törenle Başladı.

İpsala Meslek Yüksek Okulu Önünde toplanan festival korteji, Cumhuriyet Meydanı na kadar yürüdü. Stant ve sergilerin açılışının ardından Atatürk Anıtı önünde saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu.

Edirne Valisi Gökhan Sözer, Trakya'nın ve Edirne'nin tarımsal faaliyet açısından Türkiye'nin önde gelen bölgesi olduğunu belirtti.

Edirne'nin Türkiye ekonomisine ve tarımına çok ciddi katkılar sağladığını vurgulayan Sözer, şöyle devam etti:

''Edirne, Türkiye'deki çeltiğin yüzde 50'sini, ayçiçeğin yüzde 30'a yakınını, buğdayın ise yüzde 5'ini üretmektedir. Edirne'de üretilen çeltiğin yarısı da İpsala'da üretilmektedir. Genel bir ifade ile İpsala'daki çeltik üretimi Türkiye üretiminin 4'e biridir. Bir ilçe için bu rakam çok yüksektir.

Yakın geçmişe kadar Türkiye pirinç ihtiyacının yüzde 40'ını üretirken, şimdi bu rakam yüzde 90 olmuştur. Edirne'de su projeleri ve barajlar tamamlandığında topraklarının yüzde 50'si sulanacaktır. Bir kaç yıl sonra çeltik ihraç eden bir ülke olacağız. Bu emeği katan, bu üretimi yapan çiftçinin refah düzeyi yükselmelidir. Bu da fiyat politikalarıyla olur. Ama tüketim dengesinin kurulması gerekir. Tarımsal süspansiyonlar yoluyla çeltik üreticisi ve tarımsal faaliyet gösteren çiftçiler kollanmalıdır.''

Belediye Başkanı Mehmet Karagöz ise festivallerin toplumu kısa sürede olsa birlikte yaşamayı, eğlenmeyi, eğlenirken düşünmeyi sağladığını söyledi.

İpsala'nın ülkenin pirinç üretiminde çok önemli yeri olduğunu anlatan Karagöz, ''Ama çeltik üreticilerimizin de sorunları bulunuyor. Bu festivallerde üreticilerimizin sorunları da dile getirilecektir. Çeltik, ülkemiz ve ilçemiz için çok önemli bir üründür. İpsala pirinci inşallah önümüzdeki günlerde yurt dışına ihraç edilecektir. İpsala'nın sınır ticaretine açılmasını istiyoruz'' dedi.

Konuşmalarının ardından kurbağa yarışması düzenlendi. Yarışmada Ergun Gürgen'in kurbağası birinci oldu. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi. Yarışma sonrası törene katılanlara pilav, ayran ve zerde ikramı yapıldı.

Festival açılışına Edirne Valisi Gökhan Sözer, CHP Edirne Milletvekili Recep Gürkan, CHP Aydın Milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç, Ak Parti önceki dönem Edirne Milletvekili Necdet Budak, İpsala Kaymakamı İhsan Emre Aydın ile çevre ilçeler ve belde belediye başkanları, köy ve mahalle muhtarları, sivil toplum temsilciler ile vatandaşlar katıldı.

Festival, 18 Eylülde sona erecek.