info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
Dolar Satış
:
Euro Alış
:
Euro Satış
:
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kanal Edirne Projesi Hızla Devam Ediyor

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, hem tahliye kanalı hem de taşkın koruma vazifesi yapması ön görülen Kanal Edirne projesinde çalışmaların bütün hızıyla devam ettiğini söyledi.

Vali Şahin, “Şu ana kadar kanalın 2 bin 800 metrelik bölümü ham olarak tamamlanmıştır” dedi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, DSİ 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı ve yöneticilerle birlikte, DSİ Sosyal Tesisleri’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplam uzunluğu 7 bin 800 metre olan ve Meriç Nehri’nin taşması sonucu kentte yaşanan sel ve su felaketlerinin önüne geçilebilmesi için yapımına devam edilen Kanal Edirne projesinin son durumu ile ilgili bilgiler veren Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, “‘Edirne’ denince, Meriç’in taşması, taşkın akla geliyordu.

Öyle sanıyorum ki 2016’dan sonra belki 8 ya da 9. ayından sonra artık ‘Edirne’ denince ‘taşkın’, ‘Meriç taştı’ sözleri tarihe gömüleceğine inanıyorum. İnşallah umduğumuz gibi olur” dedi. Su baskınlarının engellenmesi ve tarım arazilerinde sulama programlarında kullanılması için hedeflenen ve 7 bin 800 metre uzunluğunda olacak proje ile ilgili konuşan Vali Şahin, “740 metreküp/saniyedeki suyu bay pas edecek ve bu kanaldan akmasıyla Meriç Nehri’nin debisinde büyük bir düşüş olacak. Geçtiğimiz kış döneminde meydana gelen sel felaketlerinde 2 bin 134 metreküp/saniye ulaşan Meriç Nehri’nin su debisi, 740 metreküp/saniyelik bir düşme ile taşkın ya da fazla zarar vereceği bir durum göze çarpmıyor.

Şu ana kadar kanalın 2 bin 800 metrelik bölümü ham olarak tamamlanmıştır” ifadelerini kullandı. Vali Şahin, Meriç Nehri üzerinde bulunan kum adacıklarının ve nehrin bir bölümünün temizleneceğine değinerek, “Önümüzdeki günlerde yeni ihale ettiğimiz keşif bedeli 50 milyon TL olan ihale ile birlikte Meriç Nehri’nin üzerindeki adaların temizlenmesi ve nehrin büyük bir bölümünün temizlenmesi söz konusu. Ve böylece su artık doğru akacak. Su kendisine yol bulmak için her yere saldırır. Ve bu saldırma işi artık bir düzen içerisinde akmış olacak. İnşallah Kanal Edirne projesi tamamlandığında etrafındaki rekreasyon alanları da yapıldığında Edirnelilere çok güzel bir dinlenme, eğlenme yeri sunulmuş olacak” diye konuştu.

Kanal Edirne ve Meriç Yatak Temizliği çalışmalarının dışında nehir taşkınlarının uzun vadede önüne geçilebilmesi için Meriç Nehri’nin tamamının temizlenilmesi gerektiğine dikkat çeken Vali Şahin, “Ama ne olursa olsun bu işi temelinden hal etmek lazım. Suyun en sonu olan Saroz Körfezi’nden başlayarak, bu nehrin temizlenmesi de şu anda gündemde. Bununla ilgili olarak Delph Üniversitesi’nin bir müracaatı var. Ben değerli Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’na durumu ilettim. Kendisi de bana konuyu genel müdürlüğe intikal ettirin dedi. Delph Üniversitesi’nin projesi Avrupa Birliği ödenekleriyle Saroz Körfezi’nden başlanarak Meriç Nehri’nin tamamının temizlenmesini kapsıyor.

Ama bu kaç yıl sürer? Bana göre 10 yıl yeter mi bilmiyorum. Tabi çalışma sürecine de bağladır. İnşallah bu da gerçekleşirse tabi ki en büyük iş yapılmış olacak” dedi. DSİ 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı da Kanal Edirne (Meriç Tahliye Kanalı) ve Meriç Yatak Temizliği projesi kapsamında 40 araç ile birlikte iş sahasında çalışmalarına hızla devam ettiklerini belirterek, 7 bin 800 metre uzunluğunda olacak olan kanalın 2 bin 800 metrelik bölümünde 420 bin metreküp taşımalı hafriyat gerçekleştiğini söyledi. Sabancı, proje kapsamında kanal üzerinde toplam 6 köprünün yapılacağını sözlerine ekledi.