info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Brakana Tatlısı Coğrafi İşaret Aldı

Trakya Kalkınma Ajansı destekleri ile Büyükmandıra El Sanatları ve Doğal Yaşam Derneği tarafından 05 Ekim 2022’de coğrafi işaret başvurusu yapılan Brakana Tatlısı mahreç işareti aldı.

Brakana Tatlısı’nın coğrafi işaret alması nedeniyle Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin kısa bir açıklama yaptı. Brakana tatlısı ile Kırklareli'nin coğrafi işaretli ürün sayısının 7 olduğunu vurgulayan Genel Sekreter Şahin, " Trakya'nın ürün sayısı 28'e yükseldi. Başvurudan onay sürecine kadar laboratuvar analizleri, danışman desteği kurumumuz tarafından karşılandı. Emeği geçen ve Trakya’nın değerlerine değer katan tüm kurum ve kuruluşlarımızı tebrik ederim." ifadelerini kullandı.

Brakana Tatlısı, Kırklareli Hardaliyesi, Kırklareli Beyaz Peyniri, Kırklareli Kıvırcık Kuzu Eti, Kırklareli Meşe Balı, Babaeski Sarımsağı, Kırklareli Eski Kaşar Peyniri’nin ardından Kırklareli’nin coğrafi işaret alan 7. ürünü oldu. Brakana tatlısı Brakana Tatlısı; hamuru özel amaçlı buğday unu, süt, yumurta, katı ve sıvı yağ ile hazırlanan ve Kırklareli ili Babaeski ilçesi Büyükmandıra Beldesinde üretilen şerbetli bir tatlıdır. Yarım küre şeklinde olup ortası hafif çukurdur. Brakana Tatlısının hamuru hazırlanırken yumurta, hamur soğukken ilave edilir. Brakana Tatlısı, tatlı ve şerbet sıcak iken iki aşamada şerbetlenir.

İlk şerbetleme, hamur hafif pembeleşince fırından çıkarılarak yapılır ve üzeri hafif kahverengi oluncaya kadar tekrar pişirilir. Brakana Tatlısının geçmişi, 1877-1878 yılında Büyükmandıra Beldesine yerleşerek üretime başlayan Pomaklar’a dayanır. Büyükmandıra Beldesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bayramlarda, doğumlarda, cenazelerde ve özellikle düğünlerde yapılır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Kaynak : Murat Ürtekin