info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Aliço Güreşleri Yapıldı

İpsala Kel Aliço Pehlivanı Anma Yağlı Güreşleri 12 Ekim Pazar günü (bugün) Aliçopehlivan köyünde yapıldı

15. İpsala Çeltik Festivali ve Tarım Fuarı etkinlikleri kapsamında düzenlenen Kel Aliço Pehlivan’ı Anma ve Yağlı Güreşlerinin başpehlivanı Göngör Ekin oldu.
 
İpsala ilçesinin Aliçopehlivan köyünde oluşturulan alanda yapılan başpehlivanlık güreşlerinde Ahmet Yavuz, Hüseyin İyican, Güngör Ekin, Sezgin Yüksel, Hasan Zeybek, Nail Kurt, Gökhan Arıcı, Raşit Algın, Ahmet Kavakçı ve Mahmut Kavakçı başpehlivan olmak için mücadele etti.
 
Finalde güreşen Ekin rakibi Mahmut Kavakçı'yı yenerek Kel Aliço Pehlivan’ı Anma ve Yağlı Güreşlerinin başpehlivanı oldu.
 
Birinci Ekin, ikinci Kavakçı ve üçüncü Yavuz ile Arıcı'ya kupa ile madalyalarını İpsala Kaymakamı Eyyup Özdemir ve İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman verdi.
Güreş ağası, geçen yılın da ağası olan Keşan Ticaret Borsası Başkanı Yusuf Yörük oldu.
 
Güreşlerde vatandaşlara pilav ve ayran ikram edilirken, Türk Hava Kurumu'nun sergilediği paramotor gösterisi ilgiyle izlendi.
 
 
KEL ALİÇO KİMDİR?
 
Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde 27 yıl üst üste başpehlivanı olan Aliço, 1844 yılında Bulgaristan'ın Lofça kasabasında doğdu ve çocukluğunu orada geçirdi.
 
Güreşe Bulgaristan'da başlayan Aliço, göçlerle Trakya'ya geldi ve güreşleriyle kısa sürede tanındı. Kendisi de bir güreşçi olan Osmanlı Padişahı Abdülaziz ile de güreşen Aliço, Abdülaziz döneminde saray pehlivanlığına yükseldi.
 
Kel Aliço, güreşi bıraktığı 1894 yılına kadar kırılması güç bir rekor olan 27 yıl üst üste Kırkpınar başpehlivanlığı yaptı. 70 yaşında iken kendisine meydan okuyan çırağı Adalı Halil'i yendiğinde Adalı, Aliço'dan 25 yaş küçüktü.
 
Saçının azlığından Kel Aliço, güreşteki hücumlarından dolayı da Gaddar Aliço lakaplarını alan Aliço, tifo hastalığından 1919 yılında 75 yaşında iken vefat etti.
 
Mezarı Aliço Pehlivan Köyünde olan Aliço'nun yaşadığı evin arsası üzerine Koyunyeri Aliço İlköğretim Okulu yapıldı.
Kaynak : Edirne Haber