info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Avukat Emrah Arslan’dan Açıklama

Kırklareli’ye bağlı Lüleburgaz ilçesi Ahmetbey beldesinde, (2B) kapsamında şirketlere satılmasının gündeme gelmesiyle birlikte,Platform sözcüsü Emrah Arslan bir protesto mitingi düzenledi.Bu mitingde konuşma yapan Avukat Emrah Arslan;

“Şu sıralar Kırklareli de gündem Köylülerin meralarının kiralanması hususudur. Özellikle son dönemde yapılan çalışmalar ve Kırklareli de Mera Komisyonun hazırladığı raporlar ile toplamda 43 Belde ve köy’ün meralarının kiralanması söz konusu. Bu hususla ilgili de yaklaşık olarak 69 şirket kiralama için başvuruda bulunmuştur. 

Siyasetten ziyade amacımız köylerimizin geleceğidir. Meralarımızın hayvancılık yapan şahıs ve şirketlere kiralanmasına karşı yasal yollarla mücadelemizi başlattık ve platformumuzun hukuk komisyonu söz konusu yasal sürecin sonuna kadar takipçisi olacaktır. 
“Meraların şirketlere kiralanması hukuken mümkün değildir”
Büyük şirketlerin işletmelerinin köylüye tercih edilmesine göz yummayacağız. Zira söz konusu düzenlemeler ile Köylünün yaşam hakkına da müdahale edilmekte olduğu açıkça gözler önündedir. 
Meraların kiralanması durumunda şirketlerin neredeyse özel mülkiyete dönüşecek hakları olacağı ve köylünün otlak olarak kullandığı meraların sadece hayvancılık amacı ile mi kullanılıp kullanılmadığının da tespiti çok zor olacaktır. Yine yasal düzenlemeler ile meralara nerdeyse İmar hakkı verilmektedir. Kiralanan mera yüzölçümümüm yüzde birine imar hakkı verilmekle birlikte bakanlar kurulu kararı ile bu bir kat arttırılmaktadır. Tüm bunlar göstermektedir ki İktidar köylüyü büyük sermaye şirketlerine değişmektedir. Köylü hangi para ile bu kiralanacak olan meraların ihalesine girecektir. 
Söz konusu yerler uzun süreli kiralanacaktır ve kira bedelleri de bu sebeple çok yüksek bedeller olacaktır. Zor durumda olan köylünün bu ihalelere dahi katılamayacağı açıktır. 
Bu Kötü niyetli düzenlemelerin tüm halk tarafından öğrenilmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız. 
“Mera Kanunun 12. Maddesinde meraların ihtiyaç fazlası olan kısımlarının, sadece ihtiyaç içinde bulunan köy veya belediyelerde hayvancılık yapan özel veya tüzel kişilere kiralanabileceği hüküm altına alınmış, bu madde de meraların ıslah amacı ile kiralanabileceği düzenlenmemiştir
Mera Yönetmeliğinin 7. Maddesinin (b) bendinde meraların ıslah amacı ile kiralanabileceği düzenlenmiştir.Bu yönetmelik maddesi kanun hükmine aykırıdır. Danıştayın da yerleşik kararlarının tamamında yönetmelik hükümlerinin kanuna aykırı olarak düzenlenemeyeceği açıkça belirtilmektedir.
Trakya da hemen bütün meraların verimli olduğu açıktır. kiralama yapılmak istenen meralardan ıslah edilmesine gerek olmayan, ıslah çalışmasına başlanılmış yahut ıslah çalışmaları tamamlanmış olanda ıslah amaçlı olarak kiraya verilemez
Ayrıca meraların köylünün ihtiyacından fazlasının olması durumunda kiralanabileceği de  belirlenmiştir. Trakyada köylünün mera fazlası bulunmamaktadır. Hayvan sayıları göz önünde bulundurulursa meralar köylüye ancak yetmektedir.  Yeterince pahalı olan hayvan bakımı meralar da kiraya verilirse köylüyü zora sokacak ve hayvancılığa darbe vuracaktır.
Bunların hepsi ortadayken hala meraların kiralanmasının hangi amaçlar ile yapılmaya çalışıldığını merak etmekteyiz?  
Bu mera arın kiralanmaları iptal edilmez ve meralar köylüye gerçek sahiplerine iade edilmezse, köylünün hayvancılık hakkı da bitmiş olacak.
Toprağımıza sahip çıkıyoruz platformu olarak omuz omuza köylümüzle beraber  yılmadan hareket edeceğiz. 
Buradan tüm Türkiye’ye ve iktidara duyurmak için haykırıyoruz.
 Zaten köylümüzün hali perişan. Borçlardan bunalmış durumda. Bir de meraları ellerinden alınırsa ne yapacaklar.
 Köylümüzün bir karış toprağının bertaraf edilmesine karşıyız. Derhal bu kiralamalar durdurulmalı komisyon rapoları göz önünde bulundurularak kiralamalar iptal edilmelidir.
TOPRAKLAR GERÇEK SAHİPLERİNE KÖYLÜMÜZE İADE EDİLMELİDİR.
YAŞADIĞIMIZ BU TOPRAKLARA BORCUMUZA VAR, BORCUMUZU ÖDEMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK. BEDEL ÖDEYECEKSEK HAZIRIZ.
MERALAR KÖYLÜNÜNDÜR, ŞİRKETLER PAYLAŞAMAZ!!!” Dedi.
Kaynak : Murat Ürtekin