info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Ayçiçeğinde Tehlike Sinyali

Önder Çiftçi Projesi Temsilcisi Nezihi Suyaran, Trakya çiftçisini bu yıl zor günlerin beklediğini belirterek, “Ayçiçek fiyatlarında büyük düşüş var. Trakya çiftçisin iflasın eşiğinde. Siyasi irade, Trakya’da ayçiçeği biçilmeden önce acil önlem almalı. Ayçiçeği prim desteğinin arttırılmasını ve ithalatın zorlaştırılmasını istiyoruz.” dedi.

Önder Çiftçi Projesi Temsilcisi Nezihi Suyaran, bu yıl çiftçiyi ayçiçek fiyatlarında tehlikeli bir dönem beklediğini belirterek, “Bu doğal afet kadar tehlikeli bir durum” dedi.
 
TON FİYATI 1000 LİRAYA DÜŞTÜ
 
Yurt dışında ve özellikle Rusya, Ukrayna, Bulgaristan ve Romanya’da 7 milyon tonluk üretim fazlasının tahmin edildiğini ifade eden Suyaran, “Son altı ayda ayçiçek fiyatları 650 dolardan 400 dolara düştü. Bundan dolayı ilk ayçiçeği biçilen Adana bölgesinde ayçiçeğinin tonu 1000 TL olarak gerçekleşti. O bölgede geçen sene ayçiçeği fiyatlarının tonu 1400-1500 TL aralığındaydı. Bu düşüş, üreticileri zor durumda bıraktı” diye konuştu.
 
ACİL OLARAK ÖNLEM ALINMALI
 
Suyaran, dışarıdan ithal edilen ayçiçeğinde %27’lik fon vergisi olmasına karşılık, %44 yağlı ayçiçeğinin yurt içine maliyetinin ton bazında 1060 TL’ye mal olduğuna da dikkat çekerek, “Bu yüzden siyasi iradenin Trakya’da ayçiçeği biçilmeden önce acil olarak önlem alması gerekir.” şeklinde konuştu.
 
ÖNERİLERİNİ ŞÖYLE SIRALADI
 
Trakya’da çiftçinin bir felaket yaşamaması için öneride de bulunan Suyaran, şu önlemlerin alınmasını istedi:
“İthal edilecek ayçiçeği fiyatı yüksek referans fiyatla vergisinin arttırılması, ithalatın belli süre zorlaştırılması ve ayçiçeği prim desteğinin arttırılması gerekir.”
 
ÇİFTÇİ AYÇİÇEĞİ EKMEKTEN VAZGEÇEBİLİR
 
Bu önlemler sayesinde Trakya’nın yanısıra İç Anadolu Bölgesi’ni de yakından ilgilendirdiğine işaret eden Suyaran, şöyle konuştu: “Türkiye’de ilk defa bu yıl 1 milyon 250 bin ton üretime ulaşılacak. Yukarıdaki önlemler alınmazsa çiftçi ayçiçeği ekmekten vazgeçebilir. Ülkemiz tekrar ithalatçı konuma gelebilir. Geçen yıl, ülke genelinde üretimimiz 985 bin tondu. Bunun 550 bin ton’u Trakya’da üretildi. Bu yıl, üretim 650 bin ton olarak tahmin ediliyor. Sürdürülebilir tarım için, çiftçinin geleceği için, tarımdan geçinen bölgemiz için, bu önlemlerin acilen alınması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.”