info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tarihi Kırkpınar Zurnacısı İlyas Zurna Hayatını Kaybetti

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin en eski zurnacısı Karaağaçlı İlyas Zurna, önceki gece hayatını kaybetti.

 

54 yıldır Er meydanlarında güreş havası çalan, evli ve 2 çocuk babası olan İlyas Zurna için, dün Karaağaç’taki cami de cenaze namazı kılındı. Zurna’nın cenazesi daha sonra Karaağaç’ta toprağa verildi.
 
İlyas Zurna, en son röportajını ise Trakya Gazeteciler Derneği’nce yılda bir kez çıkartılan “Trakya Kırkpınar” dergisine verdi.
Zurna, röportajında 54 yıldır er meydanlarında zurna çaldığını, ancak şimdi çalınan güreş havalarını yavan bulduğunu ifade etmiş.
 
Zurna, röportajında şunları kaydetmişti:
 
“Zurna çalmayı babam Sabri Zurna’dan öğrendim. Aslen Selanik göçmeniyiz ve soyadımdan anlaşılacağı gibi tüm ailem müzisyen. Yürümeye başlamam ile Zurna’yı elime almam aynı zamana denk gelir. Oyuncak yerine babam elimize Zurna’yı tutuşturdu. 13 yaşına geldiğimde ise kendimi Er meydanında buldum. Güreş havalarını rahmetli babamdan öğrendim. Babam “karayazılarım” denilen ezgileri çalardı. 54 yılda çok şey değişti. Önce yağlı güreşte kurallar, sonra Er Meydanı, gelenekler, görenekler değişti. Şimdi her şey modern oldu. Müzisyenler bile bu modernlikten nasibini aldı. Geçmiş yıllarda düğünlere davul-zurna giderdi. Şimdi, ise org ile düğün yapılıyor ve yeterli ekonomik imkana sahip olmayan çocuklarımız Zurna’cı olmak istemiyor. Durum böyle olunca geleneksel müziklerimiz kayboluyor.
 
Hiç sosyal güvencemiz yok.Günlük kazanıyor, günlük yiyoruz. Yavaş yavaş meslek kayboluyor. Gün gelecek Kırkpınar’da çalacak yeter sayıda müzisyen bulamayacaklar. Bunun önüne geçilmesi için mutlaka belediye başta olmak üzere bazı kurumlarda kadrolu müzisyen istihdam edilmesi gereklidir”