info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Bilim Kurulu Kritik Kararlar İçin Toplanıyor

Kabine toplantısı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak.

AK Parti kongresinin ardından Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde revizyon beklentisi sürerken, bugün yapılacak kabine toplantısında artan koronavirüs vakalarına karşı kısıtlama ve yasakların artırılması kararı çıkması bekleniyor.

Revizyon yapılması beklenen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, bugün toplanıyor. Gündemde koronavirüs vaka sayılarındaki artışlarla birlikte risk haritasında çoğu ilin “çok yüksek riskli” kategorisine girmesi nedeniyle alınabilecek yeni tedbirler olacak. 

Son toplantısını 15 Mart’ta yapan Kabine, 1 Mart’ta başlayan kontrollü normalleşme sürecinden sonra yaşanan gelişmeleri değerlendirmiş, vaka sayılarındaki artışa rağmen “mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri takip etme” kararı almıştı.

SEYAHAT YASAĞI GÜNDEMDE 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşların yeni normalleşmenin ilk heyecanıyla kurallara riayet konusunda yeterli dikkati gösteremediğini düşündüğünü belirterek, “Tedbirlere uymamamız hâlinde yeniden kısıtlamaların, yasakların gelmesinin kaçınılmaz olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum” uyarısında bulunmuştu. Öte yandan Bilim Kurulu tavsiyesiyle kırmızı illerde seyahat yasağı da gündemde...

ÖNLEMLER TARTIŞILACAK 

Son toplantıdan bugüne vaka sayılarında yaşanan artış toplantıdaki en önemli gündem maddesi olacak. Artışlarla birlikte risk haritasında çoğu ilin “çok yüksek risk” kategorisine girmesi ek tedbirleri tekrar gündeme getirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantıda vaka sayılarındaki artış, mutant virüsün yayılma oranı ve aşı çalışmaları hakkında sunum yapacak. Risk haritası güncellenirken, vaka sayılarındaki artışın önüne geçmek için alınabilecek tedbirler tartışmaya açılacak.

Kabine, nisan ayı başına kadar gelmesi beklenen 4.5 milyon doz BioNTech aşısı dahil, mayıs ayı sonuna kadar toplam 100 milyon doz aşının Türkiye’ye ulaşması ve aşılama çalışmalarının yaygınlaşması planlarını da göz önüne alarak tedbirler konusunda kararını verecek.

Vaka sayıları, hastane kapasitesi ve aşılamaya ilişkin son verilerle güncellenen risk haritası doğrultusunda, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, kafe ve restoranların açılması, yüz yüze eğitim ve şehirler arası hareketlilik gibi konularda yeni tedbirlerin alınıp alınmayacağı belli olacak.

YOĞUN GÜNDEM

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bu hafta Ankara’da yoğun bir gündem bekliyor. Bugün Erdoğan, Kabine toplantısının dışında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek 1’inci Su Şurası’na da katılacak. Erdoğan hafta içinde, Kütüphaneler Haftası Açılış ve Ödül Töreni’nde ve AK Parti’nin Meclis Grup Toplantısı’nda konuşacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, bu hafta toplanacağı ifade edilen Milli Güvenlik Kurulu’na başkanlık edecek.

RAMAZAN ÖNLEMLERİ

Vaka sayısındaki hızlı artış, 25 günde illerin yüzde 50’sinin kırmızıya dönmesine neden oldu. Uzmanlar, il bazlı yeni kararlar alınabileceğini belirterek, bunu “Sıkıyönetim olmadan sıkıyönetim uygulamasına” benzetti. İlin rengi kırmızı olmasa bile farklı kurallar uygulanabilecek. Yapılan toplantılarda Samsun gibi gerileme sağlanamayan illerde tamamen kapatmanın gündeme gelebileceği, il giriş-çıkışlarının da kapatılmasının tartışıldığı belirtiliyor.

DÜĞÜN-TAZİYE-PARK 

Yapılan değerlendirmelerde iller, düğün, taziye, park alanlarının kullanımı gibi konularda ilin rengine bakmaksızın farklı uygulamaya gidebilecek. Bunu yaparken, “test sonuçlarının pozitif çıkma oranı, yoğun bakımların ve sağlık altyapısının durumu, yoğunluk, salgının yükselme trendi” gibi kriterlerle kararlar alınabilecek.

Ramazan ayı için ayrıca önlemler alınacak. İllerdeki vaka durumuna bağlı olarak, ramazan boyunca kafe ve restoranlara farklı saat uygulaması, hafta sonu tamamen kapalı olma gibi kurallar getirilebileceği belirtiliyor. Cami ve teravih namazları için de bazı önlemler tartışılıyor. 65 yaş üstüne toplu taşıt yasağı gibi farklı uygulamaların devreye sokulabileceği belirtiliyor.

GERİLEME ANCAK NİSAN ORTASINDA 

Yapılan değerlendirmelerde vakaların gerilemesi için önce platoya ulaşılması gerektiği belirtiliyor. Bunun için 6-8 hafta geçmesi gerekiyor. Daha önceki süreçler dikkate alındığında, nisan ayının ikinci yarısından itibaren gerileme olabileceği, yeni aşıların da devreye girmesiyle birlikte ancak mayıs ayında kısmi rahatlama görülebileceği iddia ediliyor.

YÜZDE 80'İ MUTANT VİRÜS 

Türkiye genelinde mutant virüsün yüzde 80’e ulaştığı, yapılan testlerin bunu doğruladığı belirtiliyor. İstanbul’da mutant virüs oranının yüzde 70’lerde olduğu kaydediliyor. Türkiye genelinde hastanede yatma oranlarında artış görüldüğü, gerekli önlemler alınmazsa 2 hafta içinde yoğun bakımların alarm vermeye başlayacağı ifade ediliyor.

Kabine toplantısında hiç şüphesiz Ramazan ayında alınacak tedbir kararları da konuşulacak. Çünkü Ramazan demek sahur ve iftar sofraları demek, misafirlik demek, birlik beraberlik demek. Ancak bu durum koronavirüs salgınının yayılması için uygun ortam hazırlıyor. İşte salgının Ramazan ayında hızlanmaması için, etkisini artırmaması için kabine toplantısında bir dizi önlem alternatifleri de konuşulacak. Başlı başına bu konu masaya yatırılacak.

'RAMAZAN'A ÖZEL ÇOK SERT TEDBİRLER GELEBİLİR' 

Özellikle şunu not düşelim... Ramazan ayı 13 Nisan salı günü başlayacak. Ancak bugün yapılacak kabine toplantısının ardından bir sonraki kaine toplantısı da onun hemen öncesinde. 1 gün önce de 12 Nisan pazartesi günü gerçekleştirilecek. Yani bugün konuşulacak konular özelinde Ramazan ayına kadar süreç takip edilebilir ve vaka sayıları artarsa, ölüm oranları artarsa Ramazan ayında çok sert önlemler de görülebilir.

RAMAZAN AYINDA HANGİ ÖNLEMLER GELEBİLİR? 

Restoran, kafe ve benzeri işetmelerin yeniden kapatılması gündemde. Ayrıca hafta sonları yeniden sokağa çıkma kısıtlamalarının geldiğini görebiliriz. Yine toplu iftarlara izin verilmemesi bugün masada olacak.

İLLER AÇIKLANDI 

Özellikle İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya, Kocaeli gibi büyükşehirlerde Ramazan ayı boyunca tam kapanmaya geçilmesi masada olacak. Yine yaklaşık 1 aylık süreçte yani Ramazan ayı boyunca alınan kısıtlama kararlarıyla birlikte koronavirüs salgınının kontrol altına alınması olabildiğince hafifletilmesi hedefleniyor.