info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkçe Olimpiyatları Tam Gaz

Çeşitli ülkelerden gelen çocuklar performanslarını sergilemeye devam ediyor

11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Diyarbakır etkinliğinde, çeşitli ülkelerden gelen çocuklar, performanslarını sergiledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Atatürk Stadı'nda düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, izleyicilere Kürtçe "hoşgeldiniz" dedi.
 
Diyarbakır'ın kendi tarihinin birikiminin dışında bir kavga ve gözyaşı içinde adete didindiğini, bugün ise stadyumda on binlerce Diyarbakırlının iştirakiyle bu coşkunun yaşandığını kaydeden Eker, bu etkinliğin, kardeşliğin, evrensel barışın sesi, binlerce insanın, gönül erinin binbir emekle inşa ettiği barış ve kardeşlik köprüsünün taşları olduğunu söyledi.
 
Kentin, Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen Hz. Zülküf ve Hz. Elyasa'nın bağırda olan bir şehir olduğunu ifade eden Eker, şöyle devam etti:
 
"Yeryüzünde Mekke ve Medine'den sonra en yüksek sayıda sahabenin metfun olduğu bir şehirdir. Bu şehir bu özelliklerinden ziyade kan ve gözyaşıyla anılıyordu. Ama şükür içinde bulunduğu süreçte aylardır bu şehrin insanları artık umutla Kürt'ü, Türk'ü, Zaza'sı, Çerkez'i ve Arap'ı ile kim varsa geleceğe dönük barış, sevgi ve umut türküleri söylüyor. Bu gece yine bu anlayışın dalga dalga halka halka dağılarak Türkiye'nin de dışına çıkarak Afrika, Ortadoğu, Asya ve Avrupa'yı da içine alacak bir sevgi ve barış halkasına dönüştüğü bir etkinliğe dönüşmüştür."
 
Etkinliği düzenleyenlere teşekkür eden Eker, konuşmasını Kürtçe tamamladı. "Dünyanın farklı ülkelerindeki 150 okulda bizi ve kültürümüzü tanıyorlar"
 
Vali Mustafa Cahit Kıraç da bu coğrafyada çok güzel etkinliklere tanıklık ettiğini aktararak, "Kültürümüz, inancımız, yaşam biçimimiz sevgi, barış ve kardeşlik üzerine kuruludur. İnsanları gördüğümüzde önce selam veririz, bunun anlamı barış ve kardeşliktir. İnancımız tanımı itibariyle barışı, birlikteliği, kardeşliği ifade eder" dedi.
 
Bu coğrafyada 12 bin yıldır kesintisiz yaşatılan medeniyetlerin mirasçıları olarak bu kültürü, değeri, insan ilişkilerini dünyaya yansıttıkları bir gecede bulunduklarını dile getiren Kıraç, başka ülkelerden gelen çocukların gönül elçileri olacağını bildirdi.
 
Diyarbakır'a 20 ülkeden yaklaşık 80 çocuğun geldiğini dile getiren Kıraç, "Dünyanın farklı ülkelerindeki 150 okulda, bizi ve kültürümüzü tanıyorlar. Dilimizde eğitim görüyorlar" diye konuştu.
 
Etkinlikte çocukların performansları izleyenlerden yoğun alkış aldı. Çocuklar Türkçe ve Kürtçe şarkılar söyledi. Etkinliği destekleyenlere plaketler verilirken, havai fişek gösterisi yapıldı.
 
KARS
 
11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında Kars'ta düzenlenen şenlikte, 20 ülkeden 70 öğrenci gösteri sundu. Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından organize edilen "Uluslararası Dil ve Kültür Festivali" çerçevesinde İsmail Aytemiz Spor Salonu'nda yapılan şenlikte, farklı ülkelerden gelen öğrenciler Türkçe şarkılar seslendirdi, yöresel oyunlar sahneledi.
 
Vali Eyüp Tepe, programda yaptığı konuşmada, barışa, kardeşliğe ve diyoloğa en çok ihtiyaç duydukları bu dönemde sevgi dili Türkçe sayesinde dünyanın dört bir tarafından gelen öğrencilerle Kars'ta bir arada bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 150 ülkede toplam 500 bin gencin Türkçe konuştuğunu ifade eden Tepe, ''Hepsi bizim evledımız. Hepsi bizim kardeşimiz. Bu gönül köprüsünü kuran, bu gönül köprüsünün kurulmasında emeği geçen başta öğretmen kardeşlerimiz olmak üzere, bütün anadolu evletlarına sizler adına şükranlarımı arz ediyorum'' dedi.
 
Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da Kars'ta böylesine bir organizasyona ev sahipliği yaptıkları için mutlu olduklarını kaydetti.
Bozkuş, şöyle devam etti:
 
''140 ülkede Türkçe eğitim veren kurumların hayata geçirilmesinin Türkçemiz için, devletimiz ve ülkemiz için büyük bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Bu gelişmenin ülkemizin ileride gelişip kalkınmasında önemli yeri olacağını temenni ediyorum. Güzel Türkçemizin dünyada ortak bir dil olacağını düşünüyorum.''
 
Programın sonunda organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen kurum, kuruluş ve şirketlerin temsilcilerine teşekkür plaketi verildi.