info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4626
Dolar Satış
:
32.5211
Euro Alış
:
34.5266
Euro Satış
:
34.5888
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB Türkiye Gündeminde Terör ve Enerji Masaya Yatırıldı

B Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır 15 Ocak’ta Brüksel’deki temaslarda bulundu.

AB Bakanı Volkan Bozkır, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic ile görüşmelerinde göç krizi, Kıbrıs sorunu, Enerji Birliği ile ilgili gelişmeler ve enerji ile ilgili büyük ölçekli projelerin yanı sıra AB ve Türkiye arasındaki üyelik müzakereleri kapsamında 15 numaralı enerji başlığının müzakerelere açılması için hazırlıkları değerlendirdi. 

Görüşme kapsamında ayrıca, 28-29 Ocak’ta Türkiye’de düzenlenecek olan Üst Düzey Enerji Diyaloğu toplantısı hakkında görüş alışverişi gerçekleştirildi. Brüksel’deki temasları çerçevesinde ticaretten sorumlu AB Komiseri Cecilia Malmström ile bir araya gelen Bakan Volkan Bozkır, AB ile Türkiye arasındaki Yüksek Düzeyli Ekonomi Diyaloğu’na Komiser Malmström’ün katılımının önemini vurguladı ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi süreci ile AB - ABD arasındaki TTIP müzakerelerinin eşgüdümünün önemine dikkat çekti; Gümrük Birliği’nin güncellenmesi sürecinden Türkiye’nin beklentilerini Komiser Malmström’e aktardı. 

Dijital ekonomi ve toplumdan sorumlu AB Komiseri Günther Oettinger ile görüşmesinde Türkiye ve AB’nin ortak dijital gündemini ve işbirliği olanaklarını görüşen Volkan Bozkır, Oettinger ile Türkiye - AB arasındaki dijital ortaklık çalışmalarının yoğunlaştırılması üzerinde mutabık kalındığını açıkladı. - Avrupa Dış Faaliyetler Dairesi’nin Türkiye’de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde meydana gelen olaylarla ilgili olarak yayımladığı açıklamada, gelişmelerle ilgili bildiriye imza koyan akademisyenlere yönelik atılan adımlar, ileri derecede endişe veren gelişmeler olarak değerlendirildi. Açıklamada bu kişilere yönelik gözaltı uygulamasının sonlandırılmasına karşın dava süreçlerinin devam ettiğine yer verildi. Avrupa Birliği’nin, PKK kaynaklı olan saldırılar ve 14 Ocak’ta Çınar’daki polis karakoluna yapılan saldırı da dahil olmak üzere tüm terör saldırılarını kınadığı hatırlatılan açıklamada, terörizmle mücadelenin insan hakları, uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk ile belirlenmiş sorumluluklar sınırı içerisinde gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı. İfade özgürlüğünün Kopenhag siyasi kriterlerine uygun bir şekilde güçlendirilmesi gereğine işaret edilen basın açıklamasında, mevcut ortamın bunu güçleştirdiği belirtildi. 

Avrupa Dış Faaliyetler Dairesi’nin basın açıklamasında Türkiye’den yasaları Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihadına göre uygulamasının beklendiğinin altı çizildi ve çözüm sürecinin Kürt sorununun çözümü için tek yol olduğuna dair AB’nin inancının devam ettiği kaydedildi. - AB Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini ile AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn, İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda yaşanan terör saldırısına ilişkin açıklamalarında AB ve Türkiye’nin terörün her türüne karşı mücadelede dayanışma içerisinde olduğunu belirtti. Ayrıca, terörle mücadelenin 29 Kasım 2015'deki AB-Türkiye Zirvesi’nde bir öncelik olarak kabul edildiği vurgulandı ve bu yöndeki çabaların, insan hakları ve insancıl hukuk dahil olmak üzere uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklere saygı gösterilerek artırılması gerektiği ifade edildi. Açıklamada saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten taziyelerini sunuldu ve yaralılara acil şifalar dilendi. - Avrupa Yatırım Bankası (AYB) ve Şekerbank KOBİ’ler için teminatlı tahvil programı kapsamında yeni bir anlaşma imzaladı. 100 milyon € değerinde teminatlı tahvil satın alımı ile AYB, özellikle tarım, turizm ve ticaret alanında faaliyet gösteren KOBİ ve orta ölçekli sermaye şirketlerini desteklemeyi hedefliyor. 

Yeni anlaşma 15 Ocak’ta İstanbul’da AYB ve Şekerbank temsilcilerinin katıldığı imza töreninde kamuoyuna duyuruldu. Anlaşma ile Türkiye’de ekonomik kalkınma ve iş yaratımına katkı sağlayan KOBİ’lerin uzun vadeli finansmanına destek sağlanması hedefleniyor. Anlaşmanın aynı zamanda Türkiye’nin AB katılım müzakereleri sürecinde ilerleme sağlamasına ve rekabetçiliğin güçlendirilmesine katkı sağlayacağı değerlendiriliyor. AYB Şekerbank KOBİ’ler için teminatlı tahvil programı kapsamında ilk satın alımı 2011 yılında gerçekleştirmişti.
Kaynak : Murat Ürtekin