info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4049
Dolar Satış
:
32.4632
Euro Alış
:
34.4266
Euro Satış
:
34.4887
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB - Türkiye Haftalık Raporunda Terör Vardı

Yüksek Temsilci / Başkan Yardımcısı Federica Mogherini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek, 17 Aralık Cumartesi günü Kayseri’de meydana gelen terör saldırısı nedeniyle taziye temennilerini iletti, PKK ve PKK ile bağlantılı TAK terör örgütlerinin AB’nin terörist örgütler listesinde olduğunu ve bütün AB ülkeleri ile AB kurumlarının bu örgütlere karşı harekete geçtiğini belirtti.

• 13 Aralık’ta toplanan oluşan Genel İşler Konseyi’nin sonuç belgesinde AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin temeli olarak “katılım müzakereleri çerçevesi” korunurken, süreçte ilerleme sağlanması için Türkiye’nin müzakere başlıklarının açılış kriterlerini yerine getirebileceğine yer verildi.

• 15 Aralık’ta gerçekleştirilden AB Liderler Zirvesi’nde alınan kararlar kapsamında AB Konseyi’nin, AB ve Türkiye arasındaki Bildirge’ye bağlılığı ve bu bildirgenin tüm kapsamıyla uygulanması yönündeki taahhüdü teyit edildi.

• Polonya’da hukukun üstünlüğü ve demokrasi ile ilgili son gelişmeler Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda dördüncü defa ele alındı.

• Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Parlamentosu’nun Brexit müzakerelerine tümüyle dahil edilmesini, Birleşik Krallık ile sonuçlandırılan anlaşmayı milletvekillerinin reddetme olasılığının dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

• AB Konseyi Başkanı, AB Komisyonu Başkanı ve AB ülkelerinin devlet başkanı ve başbakanlarının 15 Aralık’ta gerçekleştirdiği gayrı resmi toplantıda Birleşik Krallık’ın Tek Pazar’a erişiminin sürmesi için dört özgürlüğü kabul etmesi, müzakerelerin karşılıklı güven ve birlik içerisinde gerçekleştirilmesi gerektiği değerlendirildi.

• Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, AB ülkelerinden birinin düzensiz göç akımıyla karşı karşıya kalması halinde, üçüncü ülkelere yönelik vize gerekliliklerinin hızlı bir şekilde uygulamaya konulabilmesini sağlayan “fren mekanizması” önerisi kabul edildi.

• AB’nin yasama öncelikleri onaylandı; Enerji Birliği, sınırların korunması, Dijital Tek Pazar’ın tamamlanması, göç politikası reformu ve 700MHz yayın bandının mobil hizmetlere ayrılması öncelikler arasında yer alıyor.

Kaynak : Murat Ürtekin