info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Atatürk ün Kurduğu Çiftlik Müze Oldu

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ün kooperatifçilikte örnek uygulamalar gerçekleştirmek amacıyla 1936 yılında kurduğu ve ilk üyesi olduğu Mersin in Silifke ilçesine bağlı Atayurt beldesindeki Gazi Çiftliği değerlendirilmeyi bekliyor.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kooperatifçilikte örnek uygulamalar gerçekleştirmek amacıyla 1936 yılında kurduğu ve ilk üyesi olduğu Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Atayurt beldesindeki ''Gazi Çiftliği'' değerlendirilmeyi bekliyor.

Atatürk tarafından kurulan ilk çiftlik, Silifke'ye bağlı Atayurt beldesi sınırları içerisinde yer alıyor. Silifke Tapu Sicil Müdürlüğünün 8 Temmuz 1925 gün ve 4-5-6 numaralı kayıtlarına göre Olukbaşı Mahallesi'ndeki 12 bin 607 dönümlük araziyi Mustafa Kemal Atatürk 36 bin liraya satın alıyor.

1936 yılında kooperatif haline getirilen Tekir Çiftliği Tarım Kooperatifi'nin 1 nolu üyesi Atatürk oldu. Atatürk, Türkiye'de ilk traktörü de bu çiftlikte kullandı. Tarımsal ve hayvansal yeni türler de bu çiftlikte denenip üretilerek, tüm ülkeye dağıtıldı. Yurt dışından getirilen damızlık hayvanlar da yine bu çiftlikte ülke şartlarına göre yetiştirildi. Ulu Önder Atatürk daha sonra çevre köylülerin eğitilebilmesi için çiftlik bünyesinde bir Bölge Ziraat Okulu yaptırdı.

Teknik elemanların raporlarında, Bölge Ziraat Okulu yapımında zeminin seramik kaplı olduğu ve Selanik'ten getirildiği, duvarlarda da sfenks çalışması yapıldığı belirtiliyor. Çiftlik, 1955 yılına kadar kooperatif ve bölge ziraat okulu, 1955'den sonra da bir süre köy ilkokulu olarak kullanıldıktan sonra uzun yıllar bakımsız, virane durumda bekledi. Daha sonra Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 06.10.1994 gün ve 1913 sayılı kararı ile ''Taşınmaz Kültür Varlığı'' olarak tescil edildi.

''Gazi Çiftliği'' olarak anılan Tekir Çiftliği, yaklaşık iki yıl önce Mersin Valiliği İl Özel İdaresi ve Atayurt Belediyesi'nin katkılarıyla restore edildi. Restorenin ardından Mersin Valiliği, buranın 'Ulusal Tarım Müzesi' dönüştürülmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'na öneride bulundu.

Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 500 bin lira harcanarak restore edilen çiftliğin ''Ulusal Tarım Müzesi''ne dönüştürülmesinin gündemde olduğunu, bununla ilgili çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca sürdürüldüğünü kaydetti.

Silifke Müze Müdürü İlhame Öztürk ise Gazi Çiftliği'ndeki restore çalışmalarının Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun gözetiminde gerçekleştiğini ve yıkılmaktan kurtarıldığını belirterek, ''Son olarak, bakanlıktan çiftlikle ilgili ayrıntılı rapor istendi. Bu raporu hazırlayıp bakanlığımıza sunduk'' dedi.

10 yıllığına belediye tahsis edildi

Atayurt Belediye Başkanı Sedat Yeğiner de, Atayurt sınırlarında, 30 Haziran 1936'da kurulan Türkiye'nin ilk kooperatifinin bir numaralı üyesinin de Mustafa Kemal Atatürk olması nedeniyle gurur duyduklarını bildirdi.

Yeğiner, çiftliğin, 1955 yılına kadar kooperatif ve bölge ziraat okulu, 1955'den sonra da bir süre köy ilkokulu olarak kullanıldıktan sonra uzun yıllar yıkık, virane durumda beklediğini, iki yıl önce de yüzde 95'i İl Özel İdaresinden yüzde 5'i de belediye kaynaklarından olmak üzere toplam 500 bin TL ödenekle aslına uygun olarak restore edildiğini belirterek, ''Restorenin ardından İl Özel İdaresi'nce 10 yıllığına belediyemize tahsis edilen bu çiftlik şu anda boş halde bekliyor. Valilik, Tarım Müzesi olması için öneride bulundu ancak, Silifke'de mevcut bir müze bulunduğundan bu öneriye iki yıl önce sıcak bakılmamıştı. Bu güzide eserin en iyi şekilde değerlendirilmesini istiyoruz'' dedi.

Yeğiner, Atatürk'ün kurduğu ilk kooperatifin kuruluş tarihi olan 30 Haziran'ın, Türkiye'de her yıl ''Kooperatifçilik günü'' olarak kutlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Bu binanın kuruluş amacına uygun olarak çiftçilere yönelik eğitim amaçlı değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Buraya Mersin Üniversitesi'nin Silifke'deki yüksek okulunun tarım şubesi de açılabilir. Şu anda bina belediyemize 8 yıllığına tahsisli. Ancak, binayı, kuruluş amacına uygun değerlendirmek isteyenlere tahsis etmeye hazırız.''