info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3091
Dolar Satış
:
32.3673
Euro Alış
:
34.6230
Euro Satış
:
34.6854
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kimya Bozan Hatalı Sorular

LYS maratonunun sonuncusu olan Fen Bilimleri sınavında hatalı soru olduğu iddia edildi

Uzmanlara göre basın kopyasındaki Kimya testinde 16’ncı sorudaki veri sıralaması yanlış, 10 ve 12’nci sorularınsa iki doğru yanıtı var. Üç sorunun da iptali isteniyor.
LİSANS Yerleştirme Sınavları (LYS) maratonu dün sona erdi. Tek oturumda yapılan ve 293 bin 237 adayın katıldığı LYS-2 Fen Bilimleri Sınavı’nda 90 soru soruldu. Fizik, Kimya ve Biyoloji testlerinin yer aldığı sınav 135 dakika sürdü. Özellikle Kimya testinde problemler olduğunu belirten Fen Bilimleri Dershanesi ve Uğur Dershanesi uzmanları LYS-2 Fen Bilimleri Sınavı’nı değerlendirdi:

İki soruda iki şık doğru

Kimya: 16’ncı soruda metnindeki verilerdeki sıralama yanlış yapılmış. Tersi verilmesi gerekiyordu. Buna göre iki cevap oluyor. Bu soru köküne göre iki doğru yanıt var. “A” ve “C” de doğru yanıt olarak işaretlenebilir. Soru kökü yanlış olduğu için bu soru iptal edilmeli. 10’uncu soruda verilen soruya göre “D” ve “E” seçenekleri doğru oluyor. Sıcaklık sabit olduğundan denge sabiti değişmez. Bu nedenle denge değişimleri de değişmez. Tartışmalı bir soru, iptal edilmesi gerekiyor. 12’nci soruda ise “Çökülme oluşmaktadır” deniyor. Bu durumda denge oluşması gerekir. O zaman “A” seçeneğinde verilen veri de yanlış olur. Yanlış olan “A” ve “E”dir. Bu sorunun iki doğru yanıtı vardır: “A” ve “E” seçenekleri. Bu sorunun da iptal edilmesi gerekir. 15’inci soruda ikinci yargıda verilen pKa bilgisi lise müfredatında bulunmuyor.

Eleyici test olacak

Fizik: Tüm müfredatı kapsayan, özenli şekilde hazırlanan sorular bulunuyor. Öğrencileri biraz zorlayan bir test. Eleyici bir test olabilir.

Geçen yıla göre zor

Biyoloji: Geçen yılki LYS’ye göre sorular öğrenci bilgisini daha çok yoklayan, daha detaylı hazırlanmış. Bazı sorularda küçük ifade bozuklukları olmasına rağmen genel olarak sorular net ifade taşıyor. LYS’de bu testte 25’inci soru 11’inci soruların değişen müfredatından hazırlanmış.

Sonuçlar 15 Temmuz’da

LYS maratonunun son gününde de güvenlik kontrolünden geçen öğrencilerin yanlarından getirdiği su şişelerinin üzerindeki markaların yazılı olduğu kağıtlar kopya önlemleri nedeniyle çıkartıldı. Sınav sonuçlarının 15-17 Temmuz arasında, tercihlerin ise 17 Temmuz-5 Ağustos arasında yapılacağı tahmin ediliyor.