info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Sivrilere Karşı Yeni Silah

Dişi sivrisinekler, ısıracakları insanların yerini tespit etmek için nefesle salıverilen karbondioksiti takip ediyor.

ABD'de yapılan bir araştırmada, sivrisineklerin koku yoluyla ısıracak insan bulma yeteneğini körelten kimyasal maddeler geliştirildi. Buluşla birlikte, yeni kuşak sivrisinek ilaçları geliştirilmesi umuluyor.

Dişi sivrisinekler, ısıracakları insanların yerini tespit etmek için nefesle salıverilen karbondioksiti takip ediyor. Karbondioksit seviyesindeki değişmeleri anında fark eden sivrisinekler, bu şekide insanlara ulaşıyor.

Bu bilgi ışığında daha önce karbondioksit tuzakları gibi önlemler geliştirildi, ancak kuru buz ve gaz tüpleri gerektirdiğinden yoksul ülkelerde nadiren kullanılabildi. Araştırmacılar bu yüzden sivrisineklerin karbondioksit duyarlılığını köreltebilecek kimyasallar bulmaya çalışıyordu.

ÜÇ FARKLI KİMYASAL
Kaliforniya Üniversitesi'ndeki bilimciler kokulu kimyasalları, dünya çapında her yıl yarım milyar insana hastalık yayan ve milyonları öldüren üç tür sivrisinek üzerinde denedi. Araştırmacılar çalışma sonucu üç farklı türde kimyasal keşfetti.

Bunlardan biri karbondioksit gibi görünüyor ve sivrisinek tuzaklarına yem olarak kullanılabileceği belirtiliyor. Biriyse, sivrisineklerin karbondioksiti algılamasını önlüyor, diğeriyse etrafın karbondioksitle dolu olduğunu düşündürüyor ve böylece sivrisineğin yolunu bulamamasını sağlıyor.

Ancak, karbondioksit sivrisineklerin avlarını bulmak için kullandığı tek yöntem değil. Ter ve deri kokusu da sivrisinekleri çekiyor. Uzmanlar, sözkonusu kimyasalların güvenli ve ucuz olması halinde buluşun ileri doğru atılmış önemli bir adım olabileceğini belirtiyor.