info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Talep Odaklı Bir Eğitim Kurguluyoruz

Milli Eğitim Bakanı Dinçer: ”Dünyadaki gelişmelere paralel olarak, ona benzer bir şekilde talep odaklı bir eğitim kurguluyoruz. Eğitim sistemini demokratikleştiriyoruz ve esnekleştiriyoruz”

 

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, dünyadaki  gelişmelere paralel olarak, ona benzer bir şekilde talep odaklı bir eğitim  kurguladıklarını belirterek, ”Eğitim sistemini demokratikleştiriyoruz ve esnekleştiriyoruz” dedi.
 
Çırçır Mahallesi Araplar Düzü Caddesi üzerinde yapımı tamamlanan  Abdurrahmangazi Vakfı Şehit Bahattin Yıldız Eğitim ve Kültür Merkezi’nin açılış  törenine katılan Bakan Dinçer, burada yaptığı konuşmada, hava soğuk olduğu için  paltoyla hitap etmek zorunda kaldığını belirterek, eğitim merkezine ismi verilen  arkadaşı Bahattin’in hayat boyunca mütevazi olduğunu, çok iyi spor yaptığını,  maraton koşucusu olduğunu anlattı.
 
Eğitimin önemine değinen Dinçer, ”Eğer biz dünyada diğer ülkelerle  birlikte yarışacak ve rekabet gücü yüksek bir ülke olacaksak, bu bölgede güç  sahibi, söz sahibi bir ülke olacaksak bunun en yegane yolunun eğitimden geçtiğini  ifade etmek isterim” diye konuştu.
 
Türkiye’nin güçlü bir ekonomiye sahip olması için eğitimli insanlara  ihtiyaç olduğunu ifade eden Dinçer, şöyle devam etti: ”Biz bu ülkedeki terör meselesini çözeceksek, bunun eğitimden geçtiğini  bilmeliyiz. Asayiş sorunlarını çözeceksek, yoksulluk meselesini çözeceksek, gelir  dağılımındaki adaletsizliği ortadan kaldıracaksak, aslında bunların hepsinin  yegane ortak çözüm alanının eğitim olduğunu bilmeliyiz. Bu açıdan bakıldığında,  biz sadece okullardaki normal eğitimlerle, resmi ve şekillendirilmiş eğitimlerle  değil, toplumun her alanında toplumun her kesiminin toplumun her yaştaki insanına  sunduğu bir eğitimi yapmak zorundayız. Yani hayat boyu öğrenebileceğimiz bir  altyapıyı bu toplumun içerisine koymak zorundayız.”
         
-”Eğitim artık arz odaklıdan çıkıp, talep odaklı oldu”-
 ”AB önümüzdeki stratejik plan hedefleri doğrultusunda, nüfusun tamamını  lise mezunu yapmak, toplam nüfusun da yüzde 40’dan fazlasını üniversite mezunu  yapmak istiyor. Türkiye’de ise biz her ile üniversiteyi açtığımız için  eleştiriliyoruz” diyen Bakan Dinçer, şöyle konuştu:
 
”Şimdi ben size soruyorum, dünyayla rekabet etme iddiasında olan bir  ülke bunu hamasetle mi başaracak? Yoksa bu alanda yapacağı yatırımlarla ve ortaya  koyacağı yeni vizyonlarla mı bunu yapacak? Yine ilk ve ortaöğretimde dünyanın pek  çok ülkesi aslında eğitim sorununu çözmüş. Nüfusun ortalama eğitim süresi 12 yılı  aşmış. Ama bizde bu hala 6 yılken bizim Türkiye’de eğitim sistemine yapacağımız  yeniliklerle ilgili, özellikle zorunlu eğitimin 12 yıla çıkmasına yönelik  kanunda, nasıl eleştirildiğimizi hep beraber gördük. Halbuki dünya eğitimde  öylesine farklı ve yeni şeyler yapıyor ki...”
 
Bakan Dinçer, ”Artık eğitim arz odaklı olmaktan çıktı, talep odaklı  olmaya başladı. Türkiye’de yerleşik alışkanlıklarımız ve geleneklerimizle,  devletin otoriter yapısı içerisinde devlet merkezli, arz merkezli bir eğitim  sistemi yapıyorduk bugüne kadar. Bunda geldiğimiz nokta belli. Uluslararası  alandaki yerimiz belli” dedi.
 
Dinçer, şunları kaydetti: ”Dünyadaki gelişmelere paralel olarak, ona benzer bir şekilde talep  odaklı bir eğitim kurguluyoruz. Eğitim sistemini demokratikleştiriyoruz ve  esnekleştiriyoruz. Ama daha da önemlisi artık tek tip adam yaratacak, herkesin  aynı şeyi düşündüğü aynı şeyi yapmaya çalıştığı bir yapı içerisinde,  çocuklarımıza eğitim vermeyeceğiz. Her bir çocuğun ayrı ve özel olduğunu  düşünüyoruz. Her birinin farklı yeteneklere, potansiyele sahip olduğunu  düşünüyoruz ve meseleye bu yönden yaklaşıyoruz.”
         
-En çok tercih edilen dersler-
Bakan Dinçer, eğitim sistemindeki yaptıkları düzenlemeyle Türkiye ile  dünya arasındaki mesafeyi kapatmaya çalıştıklarını belirterek, şöyle devam etti: ”Bu sene ilk defa olmasına rağmen ve yeni başlamış olmamıza rağmen  çocuklarımızın seçim yaptığı derslere baktığımızda bu mesajları açık ve net  verdiklerini görüyorsunuz. Biz 21 tane seçimlik ders koyduk. Orada çocuklar en  çok matematik ve uygulamaları derslerini seçtiler. İkinci olarak en çok seçilen  ders yabancı dil dersleri oldu. Üçüncü ve en çok seçtikleri, hatta yaklaşık 450  bin çocuğumuz seçti, Kuranı Kerim dersiydi.”
 
Konuşmaların ardından Bakan Dinçer, Abdurrahmangazi Vakfı Şehit Bahattin  Yıldız Eğitim ve Kültür Merkezi’nin yapımına katkı sağlayan iş adamlarına plaket  verdi.
 
Bakan Dinçer’in yanına gelen 4 genç kız, 6 yıldır atanamadıklarını  belirterek, taleplerini anlatan mektup verdi.