info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Allahuekber Dağları’na Tanıtım Merkezi Yapılacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı’na, harekâtın bütün gerçekliğiyle anlatılması için tanıtım merkezi yapacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı'na, Sarıkamış Harekâtı'nın bütün gerçekliğiyle anlatılması ve o günkü şartların çok daha iyi anlaşılması için tanıtım merkezi yapacak.
 
HER ADIMINDA FARKLI BİR MESAJ VERİLECEK
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Erzurum ve Kars illeri sınırları içerisinde bulunan Sarıkamış Allahuekber Dağları'nın milli park olarak ilan edilmesinin ardından şimdi de tanıtım merkezi haline getiriliyor. "Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı" kapsamında yapılacak olan tanıtım merkezi, şehitlikler, yürüyüş alanları ve gölet çalışmaları ile Sarıkamış Harekâtı'nda yaşanan olaylar vatandaşa her adımında farklı bir mesaj olarak yansıtılacak.
 
GÖRSEL İÇERİKLİ PANORAMA SALONLARI BULUNACAK
 
Sarıkamış Harekâtı, görsel anlatımlar kullanılarak belgelerle aktarılacak. Sarıkamış Harekâtı'ndan kalan hatıra, belge ve savaş malzemelerinin bulunduğu milli parkın içerisinde ayrıca bölgedeki Türk tarihi Sarıkamış Harekâtı ve sonrası da dâhil olmak üzere çeşitli görsel teknikler, resimler ve belgeler ile bir güzergâh boyunca kronolojik olarak anlatılacak. Kaynak değerleri ziyaretçilere tanıtmak için yapılacak olan tanıtım salonunun yanı sıra şehrin ihtiyaçlarını da karşılayabilecek yaklaşık 300 kişilik konferans salonu, merasim alanı, yürüyüş yolu ve Ermeni mezalimini kabartma teknikleri kullanılarak anlatan, görsel içerikli panorama salonları bulunacak.
 
MİLLİ PARK SINIRLARI İÇERİSİNDE BULUNAN 8 ŞEHİTLİĞİN İHYASI YAPILACAK
 
Zorlu kış şartlarına uygun bir şekilde inşa edilecek. Geçtiğimiz aylarda Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda yapılan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nin benzeri olarak yapılacak olan Sarıkamış Kafkas Cephesi Tanıtım ve Araştırma Merkezi, bulunduğu yerin zorlu kış şartlarına uygun bir şekilde inşa edilecek. Ayrıca her türlü engelli tarafından hiçbir güçlükle karşılaşmadan gezilebilecek bir şekilde tasarlanacak. Yürüyüşe katılacak olan ziyaretçilere otobüs hizmeti sağlanacak. Ocak ayının ilk haftasında yapılan Sarıkamış Harekâtı etkinliklerine katılan ziyaretçiler otobüslerle merasim alanlarına taşınacak. Uzun Devre Gelişme Planı kapsamında, merasim alanına tanıtım birimi, çadırlı kamp alanı, günübirlik kullanım alanı, mola noktası, Çeşme ve otopark alanları yapılacak. Sarıkamış Harekâtı etkinliklerinde yapılan yürüyüş için mola noktaları olacak. Ayrıca milli park sınırları içerisinde bulunan 8 şehitliğin ihyası yapılacak.
 
100.YIL ETKİNLİKLERİNDEN ÖNCE BİTİRİLMESİ PLANLANIYOR
 
Yürüyüş güzergâhı üzerinde gölet çalışmaları ve su geçiş kanalları yapılacak. Yürüyüş güzergâhı üzerinde gerekli yerlerde özellikle karların erimesi sonucu oluşabilecek su akıntılarının yola zarar vermesini engelleyecek su geçiş kanalları yapılacak. Bölgede yapılacak olan gölet projesi kapsamında devam eden çalışmalar Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yenilenecek. Aynı zamanda yol kenarlarında dinlenme cepleri, rölyef, heykel, şehit mektupları, anıtlar vb. materyaller bulunacak. Bu materyallerle tanıtım merkezini ziyarete gelen vatandaşlar, Sarıkamış Harekâtı'nda şehit düşmüş askerlerimizin anısını ve çektikleri sıkıntıyı hissedecek. Proje 100. Yıl etkinliklerinden önce tamamlanmış olacak. Bakan Eroğlu'nun talimatı üzerine tanıtım merkezi ile ilgili tüm sürecin yaklaşık iki yıl içerisinde tamamlanması ve Sarıkamış Harekâtı'nın 100. Yıl etkinliklerinden önce bitirilmesi planlanıyor.