info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Cami Projesi Başbakanın Masasında

Yüksek mimar Ahmet Vefik Alp, projeye son şekli verip vakıf aracılığıyla Başbakan Erdoğan’a sundu.

Yüksek Mimar Ahmet Vefik Alp Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl 'fazla modern' bulduğu tasarımını revize etti ve bir aydır Başbakan'ın masasında bekleyen yeni projesini ilk kez anlattı.
 
PROJE BAŞBAKAN'A SUNULDU
 
Yüksek Mimar Ahmet Vefik Alp, İstanbul'da Taksim Meydanı için hazırladığı projeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önerileri doğrultusunda son şekli verip vakıf aracılığıyla Başbakan Erdoğan'a sunulduğunu söyledi.
 
"FAZLA MODERN CAMİ REVİZE EDİLDİ"
 
Memleketi Kuşadası'nda tatilde bulunan Yüksek Mimar Ahmet Vefik Alp, Taksim Meydanı'na yapılması planlanan cami projesinin son durumuyla ilgili açıklama yaptı. Daha önce hazırlanan ve Başbakan Erdoğan'a sunulan projenin çok fazla modern bulunduğunu ve bu nedenle bazı değişiklikler yaptıklarını kaydeden Ahmet Vefik Alp, Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakfı tarafından Taksim'deki eski mescidin yerine kurulması planlanan cami için, 2 bin 500 metrekarelik alandan yerin yedi kat altına inilerek 17 bin metrekarelik inşaat alanı çıkarıldığını, projenin onaylanıp, hayata geçirilmesi halinde Taksim Camii'nde kadınlar için ayrılan 70 kişilik üst bölümle birlikte aynı anda toplam bin 450 kişinin ibadet edebileceğini söyledi.
 
MİMARI CAMİYİ ANLATTI
 
En tutucu bilinen ülkelerin bile modern mimariyi kullandığını kaydeden Yüksek Mimar Ahmet Vefik Alp, projede cumhuriyetin kodlarının kullanıldığını kaydederek şöyle konuştu: "Taksim'e yapılacak caminin Cumhuriyetin camisi olması için projelendirdik. Bayrağımızı, Atatürk'ümüzü ve dinimizi birleştirdik. Özellikle bugünlerde buna çok ihtiyacımız var.
 
AY-YILDIZ ŞEKLİNDE GÖZÜKÜYOR
 
Camiye üstten bakıldığında ayyıldız görülürken, yeraltındaki 7 katın üç katı bu nedenle dinler müzesi olacak. İlk projede, cami Allah'a yalvaran eller üzerinde bir çanakta taşınıyordu. Çanağın üzerini kapayan, kuş yuvası, ağaç kabuğu, beyin çizgilerine benzetilen kubbe dokusu, benim için sonsuzluktu; İslam'ın sonsuzluğunu gösteriyordu. Gizemli üç noktada da Allah lafzı okunuyordu. Sofya'da, tek Müslüman üyesi bulunmayan Dünya Mimarlar Birliği jürisinden birincilik, Los Angeles'ta Dünya Tasarım Ödülleri ikinciliği aldı. Londra Uluslararası Yaratıcılık Yarışması'nda listeye girdi. Projeyi Sayın Başbakanımıza sunduk. Sayın Başbakanımız, fazla modern olması nedeniyle görüşlerini iletti. Vakıf tarafından gelen bilgi ışığında bazı düzenlemeler yaptık. Gerek yerel bazda İstanbul'da gerek Türkiye genelinde tüm partilerin vizyonuna cevap verecek hem çağdaş Türkiye'yi anlatan ama geleneksel değerlerimizi de sonuna kadar kullanan çok hassas bir sentezden oluşan bir projedir. Bu bakımdan ben şuna inanıyorum önümüzdeki seçimlerde İstanbul'un yönetimi değişse bile bu proje gündem de olacaktır.
 
"MİNARE VE KUBBE DEĞİŞTİ"
 
Son düzenlemeyle birlikte projedeki dört halifeyi anlatan dört hilal ve İslamiyeti sembolize eden büyük bir hilalden oluşan minarenin değiştiğini vurgulayan Alp, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun yerine daha farklı bir minare projesi oldu ve kubbede değişikliğe gittik. Kubbede Kur'andan ayetler bulunuyor ve dünyayı temsil ediyor."
 
"PROJE DÜNYADA 3 ÖDÜL ALDI"
 
Projede dinler müzesinde değişiklik yapmadıklarını anlatan Alp, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kubbe çanağında kemerle birleşen ayaklar olacak. Cami ile ilgili Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası tarafından açılmış bir dava var ama o dava açıldığında bu projeyi görmemişlerdi. Belki de görseler dava açmazlardı. Proje, tamamıyla bugünkü anlayışımızı, kültürümüzü, teknolojimizi, malzememizi, işçiliğimizi yansıtacak ve çağdaş Türkiye'yi ve Cumhuriyet'i anlatacak. Bu proje dünyada üç ödül aldı.