info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dünya Türkiye`yi Bu Fotoğraflarla Gördü

Uluslararası haber ajansları Türkiye`nin Ege ve Akdeniz kıyılarından onlarca fotoğraf servis etti, dünya medyası olağandışı orman yangınlarının evleri sardığını yazdı.

Antalya, Adana, Muğla, Mersin, Kayseri, Manisa, Osmaniye, Balıkesir, Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Hatay, Osmaniye, Kütahya, Kilis, Kastamonu, Kahramanmaraş, Karaman, İzmir, Diyarbakır ve Bursa... 21 şehirde birden alevler yükseldi.

Akdeniz kıyısındaki Manavgat'ta Çarşamba günü öğleden sonra başlayan orman yangınlarına saatler ilerledikçe yenileri eklendi, alevler birçok yerde evlere ve otellere ulaştı.

İtfaiye ekipleri ve orman görevlilerinin yanı sıra binlerce insan alevlerin önünü kesmek için canla başla uğraş verdi, Cuma günü sabah saatleri itibariyle 63 yangından 49'u söndürüldü.

Orman yangınları Antalya'nın Manavgat ilçesinde üç kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Marmaris'te ise itfaiyecilere su taşıyan 25 yaşındaki Şahin Akdemir yaşamını yitirdi.

Alevler Marmaris'in merkezindeki Siteler Mahallesi'ne 40 metre kadar yaklaştı. Birçok kıyı kentinde mahalleler, oteller ve bazı köyler edildi, alevlerden etkilenen 180'i aşkın kişi hastanelere taşındı.


60 farklı noktada peş peşe çıkan yangınların nedeni araştırılıyor, resmi soruşturma başlatıldı. Yangınlarla ilgili hasar tespit çalışmaları da devam ediyor.

AP: TÜRK YETKİLİLER YANGINLARI ARAŞTIRIYOR

Türkiye'nin güney kıyılarında yükselen alevler, dünya medyasında geniş yer buldu. Uluslararası haber ajansları Reuters ve Amerikan Associated Press (AP) onlarca fotoğrafı dünyaya servis etti.



Manavgat'ı cehenneme çeviren yangının gündüz başladığını ancak birçok yerde gece yarısı alevlerin yükseldiğini kaydeden AP, Türk yetkililerin yangınları araştırdığını aktarıyor.

Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyılarında yaklaşık 60 yangın çıktığını bildiren Reuters ise, insanların kaçtığı ve binaların yandığı görüntülerin televizyonlara yansıdığını belirtti.

WASHINGTON POST DEV FOTOĞRAFLARLA VERDİ 

'Paslı kahverengi gökyüzünün altında: Ölümcül orman yangınları Türk tatil beldelerini tehdit ediyor' başlığını kullanan Amerikan Washington Post gazetesi, Türkiye'den çok sayıda fotoğraf yayınladı.

İki günde yaklaşık 60 yangının çıktığını kaydeden Gazete, haberinde "Bir dizi korkunç yangın, köylerde, kasabalarda ve popüler turistik bölgelerde bulunan insanları tahliye olmaya zorladı" ifadesini kullandı.

The Guardian gazetesi, internet sitesinde yer verdiği video haberi 'Türkiye'nin güneyindeki olağandışı orman yangınları evleri boşaltmaya zorluyor' başlığıyla yayınladı.

İngiliz Daily Mail gazetesi, dünya sayfasının manşetinde yer verdiği yangın haberinde turizm merkezleri Bodrum ve Marmaris'de de alevlerin yükseldiğini okuyucularına aktardı.

Daily Mail, Çarşamba günü yangının başladığı Manavgat'ta alevlerin şiddetli rüzgarla hızla yayıldığını yazdı. Habere göre, sokakların alev ve dumanlarla kaplandığı Manavgat'ta dört mahalle tahliye edildi.

DÜNYADAN DESTEK MESAJLARI 

Türkiye'nin ciğerini yakan orman yangınları için birçok ülkeden geçmiş olsun mesajı geldi. Avrupa Birliği (AB), Twitter hesabından "Yangınlarda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yangını söndürmek için mücadele eden ekiplere kolaylıklar diliyoruz. Avrupa Birliği Türkiye’nin acısını paylaşıyor" mesajını paylaştı.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Chilcott, sosyal medya hesabında "Düşünce ve dualarımız bu olaylardan etkilenenlerle ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için hayatlarını tehlikeye atan acil servis ekipleriyledir" yazdı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştü. Mevkidaşı Çavuşoğlu'na geçmiş olsun dileklerini ileten Yunan Bakan Dendias, Atina yönetiminin ihtiyaç olması halinde yardıma hazır olduğunu kaydetti.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, paylaştığı Twitter mesajında ülkesinin Türkiye'ye yangın söndürme uçağı göndereceğini yazdı. Zelenskiy'nin mesajı şöyleydi:

"Dostum Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a büyük yangınlar nedeniyle samimi taziyelerimi ilettim. Yangınla mücadele uçağımız, yarın Türkiye'ye uçacak. Ukrayna halkı, bu zor zamanda dost Türkiye halkıyla birlikte duracak.

Azerbaycan lideri İlham Aliyev de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. "Azerbaycan hükümeti ve halkı, her zaman olduğu gibi bugün de kardeş Türk halkı ile dayanışma içindedir ve onun yanındadır."

Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakoviç de mevkidaşı Çavuşoğlu'nu arayıp geçmiş olsun dileklerini aktardı, hayatını kaybedenler için Belgrad yönetiminin taziyelerini iletti.