info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Erdoğan-Merkel-Michel Üçlü Zirvesinde Türkiye Konuşuldu

AB Dönem Başkanlığı’nı yürütmekte olan Almanya Şansölyesi Angela Merkel, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üçlü formatta videokonferans görüşmesi gerçekleştirdi.

22 Eylül tarihinde düzenlenen toplantıda Türkiye-AB ilişkileri kapsamlı bir şekilde ele alındı.
 
- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile 23 Eylül tarihinde video konferans görüşmesi gerçekleştirdi. Doğu Akdeniz başta olmak üzere Türkiye-AB ilişkilerinin ele alındığı görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye-AB arasındaki 18 Mart tarihli mutabakatın yenilenmesi, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisinin sağlanması yönünde atılacak adımların, ilişkilerin ilerletilmesine sağlam bir zemin sunacağını ifade etti.
 
- Konseyi Başkanı Charles Michel Twitter hesabından yaptığı açıklamada “bir Ada, iki halk” tespitine yer verdi ve Birleşmiş Milletler liderliğindeki Kıbrıs barış sürecine AB’nin daha fazla dahil olması gerektiğini belirtti.
 
- 24-25 Eylül tarihlerinde Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin ve AB – Türkiye ilişkilerinin değerlendirilmesi amacıyla düzenlenecek olan AB Konseyi toplantısı, çalışma arkadaşlarından birinin Covid-19 pozitif olduğunun anlaşılması nedeniyle AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in kendisini bir hafta süreyle izole etmesi gerektiğini açıklaması üzerine 1-2 Ekim tarihlerine ertelendi.
 
- 1-2 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan AB Konseyi’nde Türkiye ve Doğu Akdeniz'deki durumu görüşecek olan AB Konseyi üyelerinin Çin ile ilişkiler, Belarus’ta son surum ve Rus muhalif lider Alexei Navalny'nin zehirlenmesini ele alması bekleniyor. Tek Pazar, sanayi politikası ve dijital dönüşüm alanları da zirve gündeminde yer alan diğer konular.
 
- İsviçre ve AB arasında kişilerin serbest dolaşımına olanak sağlamak üzere 1999 yılında imzalanan anlaşmanın sonlandırılmasına ilişkin halkoylamasının henüz resmi olmayan sonuçlarına göre oy kullanan İsviçrelilerin %61,3’ü anlaşmanın sonlandırılmasına “hayır” cevabını verdi. Halkoylaması sonucu AB çevrelerinde memnunlukla karşılandı.
 
- AB Konseyi Başkanı Charles Michel Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında Covid-19 pandemisinin yol açtığı küresel etkileri dile getirdi ve AB’nin açık piyasa konumunu sürdürmenin yanı sıra stratejik bağımsızlık ve daha güçlü olma hedeflerini benimsediğini açıkladı.
 
- 27 Eylül’de başlayan Dağlık Karabağ hattı boyunca Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmalar üzerine AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi tarafından yayımlanan açıklamada düşmanlıkların derhal durdurulması, gerginliğin azaltılması ve ateşkese sıkı sıkıya uyulması çağrısında bulunuldu.
 
- AB ve Kazakistan İşbirliği Komitesi'nin 18. toplantısı 25 Eylül 2020 Cuma günü çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Toplantıda COVID-19 pandemisinin etkileri ve çok taraflı sistemin güçlendirilmesinin önemi görüşüldü.
 
- AB Komisyonu “Daha adil, daha Avrupalı bir yaklaşım ortaya koyan yeni göç ve sığınma paktı” başlıklı yasal düzenleme paketini 23 Eylül’de kamuoyuyla paylaştı.
 
- AB Komisyonu Dijital Finans ve Perakende Ödemeler Stratejileri ve kripto varlıklar ile dijital dayanıklılıkla ilgili yasal önerileri içeren ‘Dijital Finans Paketi’ni sundu. 

 

Kaynak : Murat Ürtekin