info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.2472
Dolar Satış
:
32.3053
Euro Alış
:
34.6335
Euro Satış
:
34.6959
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

F-16’larımız IŞİD’i Şehidiminiz Adıyla Vurdu

Dün gündüz saatlerinde IŞİD militanları sınırda Türk askerine saldırmış, 1 astsubay şehit olmuştu. Saldırı sonrası IŞİD hedefleri vuruldu. Çatışma 3 saat sürdü.

Sınırda IŞİD’le çatışma
 
IŞİD ateş açtı, TSK ağır silahlarla karşılık verdi. IŞİD’in açtığı ilk ateşte bir astsubay şehit olurken, 2 uzman çavuş yaralandı, bir IŞİD mensubu öldürüldü.
 
Suriye iç savaşının başladığı günden bu yana sınırda zaman zaman Suriye’deki farklı yapılarla çatışmaya giren ancak Türkiye’yi hedef almayan IŞİD, dün Türkiye topraklarına giriş yapmaya teşebbüs ettiği sırada, sıcak çatışma yaşandı. 
 
Saat  13.00 sıralarında Kilis’in Elbeyli ilçesindeki Çobanbeyli beldesi karşısındaki El Rai yakınlarından, Türkiye topraklarına girmeye çalışan silahlı beş IŞİD’çi, bu teşebbüslerine izin verilmeyince, Gaziantep merkezli 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı Oğuzeli 1. Hudut Alayı’na bağlı Dağ Hudut Karakolu sorumluluk sahasına ateş açtı. Astsubay Yalçın Nane şehit oldu, uzman çavuşlar Fatih Kurt ve Necef Çakmaktepe de yaralandı. Şehit Nane’nin karakola bir süre önce geçici görevle gönderildiği belirlendi.
 
Anında karşılık verildi
 
IŞİD militanlarına yürürlükteki angajman kuralları çerçevesinde anında karşılık verilirken, Suriye’nin Azez kentine bağlı Ayyuşa köyündeki IŞİD mevzileri tank, zırhlı araç ve cehennem topu olarak da bilinen obüslerle ateş altına alındı. Bu çerçevede dört tank IŞİD mevzilerini tahrip etti. Çatışmanın saat 20.00 sıralarına kadar sürdüğü belirtildi. 
 
Çatışmada bir IŞİD militanı, bir roketatar ve 1 Kaleşnikof tüfeğiyle birlikte ölü olarak ele geçirildi. Öldürüldükten sonra Türkiye’ye getirilen IŞİD’çinin askerlere ateş açan örgüt militanı olduğu bildirildi. Ayrıca IŞİD militanlarına ait üç araç da vuruldu. Yaralanan iki asker Kilis merkezde tedaviye alındı. IŞİD militanlarının çatışmalarda kullandıkları pikap türü araçla sınıra yaklaştığı ifade edildi.
 
Birlikler teyakkuzda
 
Çatışma haberi alınır alınmaz, Gaziantep merkezli 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Cemalettin Doğan, çatışma yerine doğru hareket etti. Havanın kararmasının ardından çatışmaya son verildi. 
 
Bölgeye sevkedilen tank ve zırhlı araçların yerlerini koruduğu, IŞİD mevzilerinin ateş altına alındığı Ayyuşa köyünde ölü ve yaralıların bulunduğu belirtildi. IŞİD militanlarının telsiz görüşmelerinden, yeni saldırı hazırlığı içerisinde olduğunu tespit eden TSK unsurlarının, bölgedeki birlikleri uyardığı ifade edildi.
 
Diyarbakır’dan kalkan F-16 savaş uçaklarının keşif amaçlı sınıra doğru hareket ettiği belirtildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na da “hazır ol” talimatı verildiği kaydedildi. Batman’da konuşlu insansız hava araçları ile insanlı keşif uçaklarının, keşif maksadıyla bölgeye yönlendirildiği ifade edildi.
 
Özel güvenlik bölgesi
 
Kilis Valiliği’nin Suriye sınırında bazı bölgeleri 5 gün süreyle Özel Güvenlik Bölgesi ilan etmesinden sonra Türkiye-Suriye sınırının dün hareketlenmesi de dikkat çekti. Özel Kuvvetler’e bağlı Bordo Bereli birliklerin sevk edilmesinin ardından bu karar alınırken, birlikler de Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilen 2 noktada konuşlandırıldı.
 
Suriye Türkmen Hareketi Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci,  yaptığı değerlendirmede, “IŞİD tarafından yaralı ya da ağır hasta olan birisinin Türkiye’ye getirilmesi istenmiş. Ancak Türk askeri geçişlere izin vermemiş. Bunun üzerine IŞİD militanları, Türk askerlerine sınır hattı üzerinde pusu kurarak, devriye yapan askerlere ateş açarak oradaki askerlerimizin şehit olmasına sebep olmuşlar” ifadesini kullandı. Bölgedeki kaynaklar, bu bölgenin daha önce IŞİD militanlarınca geçiş güzergahı olarak kullanıldığına, bölgeden bir süre öncesine kadar IŞİD unsurlarının büyük sorunlar yaşamadan geçebildiğini ileri sürdü. 
 
2 aylık evliydi
 
Kilis’te jandarma Astsubay Mehmet Yalçın Nane’nin şehit olduğu haberi, Gaziantep’te yaşayan ailesini yasa boğdu. Kilis’in Elbeyli ilçesinde Suriye sınırındaki Dağ Hudut Karakolu’na geçici görevle gittiği öğrenilen şehit Astsubay Nane’nin ölüm haberini 5’inci Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndan gelen görevlilerden alan aile, büyük üzüntü yaşadı. 2 aylık evli olduğu öğrenilen şehit Astsubay Nane’nin hamile olan eşi Seher Nane gözyaşı dökerek fenalık geçirdi. 
 
3 kez tahrip edilmişti
 
TSK unsurları 15 Ekim 2013’te Azaz/Parsa Dağı’ndaki mevzilere iki adet Fırtına obüsüyle 4 atış yapılarak karşılık vermiş, 8 Ocak 2014’te ise iki kez IŞİD mevzilerine ateş açılmıştı. TSK unsurları, 30 Ocak 2014’te de IŞİD ile ÖSO arasındaki çatışmada sınıra bir havan mermisinin düşmesiyle IŞİD mevzilerine ateş açmıştı. Ancak, sıcak çatışma olarak ilk kez IŞİD ile TSK’nın karşı karşıya geldiği belirtiliyor.
 
Tarihin en yoğun yığınağı
 
Türkiye’nin 2. Ordu Komutanlığı bölgesi kontrolündeki Suriye sınır hattı boyunca tarihin en yoğun yığınağı ve asker sevkiyatı yapılıyor. Sevkiyatın, pazartesi günü yaşanan bombalı saldırının ardından artarak sürdüğü belirtiliyor. 
 
Bordo bereliler sınırı geçti
 
 
TSK unsurlarının, güney sınırını içeren tezkere kapsamında sıcak takip yaparak sınır ötesine geçme hakkı bulunuyor. Ancak TSK’nın sınır ötesine geçmesi konusunda bir emir verilmediği belirtiliyor. Bordo berelilerin sınır ötesine geçerek, öldürülen IŞİD militanını ve silahlarını karakol bahçesine getirdiği belirtildi.