info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

G-20 Liderler Zirvesi’nin Programı Netleşti

Türkiye’nin ilk kez ev sahipliğini yapacağı ve dünyanın ilk 20 ekonomisini buluşturması nedeniyle küresel çapta en önemli zirvelerden biri olan G-20 Liderler Zirvesi’nin programı belli oldu.

15 -16 Kasım tarihlerinde Antalya'da yapılacak zirvenin gündemine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isteği üzerine "Küresel Sınamalar: Terörizm, Mülteci Krizi" konusu da eklendi.
 
Dünyanın en büyük 20 ekonomisini buluşturan G20’nin 2015 yılı dönem başkanı olan Türkiye, 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya’da düzenlenecek olan G20 Liderler Zirvesi’ne ilk kez ev sahipliği yapacak. bugüne kadar yapılan dokuz G20 zirvesinde Türkiye başbakan düzeyinde temsil ediliyordu. Antalya'daki zirvede Türkiye, ilk kez cumhurbaşkanı seviyesinde temsil edilecek. Zirve nedeniyle aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron'un da bulunduğu dünyanın büyük ve güçlü ülkelerinin başındaki isimler Antalya'ya gelecek.
 
G20, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşuyor. Bu ülkeler şöyle: Türkiye, İngiltere, Japonya, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Avustralya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Çin, Endonezya, Meksika, Suudi arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, ABD ve Avrupa Birliği Komisyonu.
 
G20 Dönem Başkanı ülkenin Zirve’ye kendi belirleyeceği bir ülkeyi davet etme hakkı bulunuyor. Türkiye bu hakkını Azerbaycan’dan yana kullandı. G20 ülkeleri dışında, davet edilecek olan ülkeler; İspanya (Daimi davetli), Singapur Küresel finans merkezlerinden biri olması nedeniyle), Malezya (ASEAN Dönem Başkanı sıfatıyla), Zimbabwe (Afrika Birliği Dönem Başkanı Sıfatıyla), Senegal (NEPAD Dönem Başkanısıfatıyla) olarak sıralandı.
 
ERDOĞAN DENETLEDİ
Erdoğan, bugün öğlen saatlerinde Antalya'ya giderek, G-20 Liderler Zirvesi'ne yönelik hazırlıkları yerinde inceledi.
 
ZİRVE PROGRAMI
Milliyet'in diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, zirvenin programı ana hatlarıyla şöyle:
 
 *G20 Antalya Zirvesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 15 Kasım öğlen saatlerinde G-20 üye ve davetli ülke liderleri ile uluslararası kuruluş başkanlarını karşılamasıyla başlayacak. Ardından liderler, çalışma yemeğinde kalkınma ve iklim değişikliği konularını ele alacaklar.
 
 *Liderler, bu oturumu müteakip aile fotoğrafı çektirmelerinin ardından, "Kapsayıcı Büyüme: Küresel Ekonomi, Büyüme Stratejileri, İstihdam ve Yatırım Stratejileri" başlıklı oturumda biraraya gelecekler.
 
 *Başbakan Ahmet Davutoğlu, liderler ve eşleri onuruna bir resepsiyon verecek. Bunu takiben liderler, Erdoğan'ın  başkanlığında düzenlenecek çalışma akşam yemeğinde "Küresel Sınamalar: Terörizm, Mülteci Krizi"konusunu ele alacaklar.
 
 *Zirvenin ikinci günü olan 16 Kasım 2015 tarihinde ilk çalışma oturumunda liderler "Dayanıklılığın Artırılması" başlıklı oturumda finansal düzenlemeler, uluslararası vergi gündemi, yolsuzlukla mücadele ve IMF reformu konularını değerlendirecekler. Müteakiben düzenlenecek çalışma öğle yemeğinde ticaret ve enerji konularını ele aldıktan sonra Antalya Bildirgesi ve Antalya Eylem Planı’nı kabul edecekler.
 
 *Zirve, 2016 yılında G20 dönem başkanlığını üstelenecek olan Çin’in Devlet Başkanı tarafından dönem başkanlığı önceliklerine ilişkin yapılacak sunum ile sona erecek.
 
 *Antalya Zirvesi sonuçları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından düzenlenecek basın toplantısı ile dünya kamuoyuna duyurulacaktır.