info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Karadeniz`de Korkutan Deprem

Karadeniz`de bu sabah 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem, Marmara Bölgesi`nde aralarında İstanbul`un da bulunduğu birçok ilde hissedildi. İlişkili Haberler

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na (AFAD) göre, Karadeniz açıklarında bu sabah saat 11.18'de 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 

Kandilli Rasathanesi'ne göre ise deprem 5,0 büyüklüğünde.

Depremin merkez üssünün Kocaeli'nin Kandıra ilçesinin açıkları olduğu bildirildi. Depremin 25,53 kilometre derinlikte olduğu açıklandı

KANDIRA'DA PANİK YARATTI

Deprem, özellikle Kandıra ilçesinde paniğe yol açtı. Yüksek katlı binalarda oturan vatandaşlar, depremin ardından evlerini terk etti.

CAN VE MAL KAYBI YOK

Konuyla ilgili açıklama yapan Kocaeli Vali Yardımcısı Dursun Balaban, ilk bilgilere göre, depremde can ve mal kaybının olmadığını ifade etti.
Kandıra Belediye Başkanı Ünal Köken, depremle ilgili NTV'ye yaptığı açıklamada, “Şu an olumsuzluk yok. İlçede herkes hayatına devam ediyor” diye konuştu.

Vatandaşlardan Tarık Özaydın, depremi haberlerden öğrendiklerini belirterek, "Depremi hissetmedim. Kandıra'da herhangi bir sıkıntı yok" ifadesini kullandı.

Selim Baran da deprem saatinde evde olduğunu aktararak, "Depremi hafiften hissettim." diye konuştu.

Erkan İşler ise Kandıra'nın merkezinde yaşadıklarını bildirerek, "Kandıra merkezin zemini sağlamdır. Kandıra'da bir sıkıntı yok" dedi.

İSTANBUL'DA DA HİSSEDİLDİ

Sarsıntı, İstanbul başta olmak üzere Marmara ve Karanediz'deki birçok kentte de hissedildi.
TÜYSÜZ: BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUZ

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, depremi NTV canlı yayınında değerlendirdi.

Bölgede aktif bir fay olmadığını dile getiren Tüysüz, "Daha büyük bir deprem beklemiyoruz" diye konuştu.
Okan Tüysüz, şöyle konuştu:

"Bu bölge içerisinde bildiğimiz aktif bir fay yok. Karadeniz içerisinde yapılmış sismik çalışmalar var, o nedenle Karadeniz içini az buçuk biliyoruz çok fazla detaya girmemekle birlikte. Bu çok kalın çökel istifi var. Bu birim içinde zaman zaman oturmalar, heyelanlar meydana geliyor. Büyük bir ihtimalle ya bilmediğimiz bir fay ya da bu tür bir oturma nedeniyle ortaya çıkan bir depremdir.

Karadeniz’in ortasında bilinen çok büyük bir deprem meydana gelmiş değil. O nedenle daha büyük bir deprem beklentisi de bu bölge için söz konusu değil. Büyük ihtimalle de 4.8’lik depremden sonra belki birkaç tane artçılar olabilir, sonrasında da sönümlenecektir diye düşünüyorum.

İstanbul’a aşağı-yukarı 150-200 km uzaklıkta, denizin içindedir. Sığ bir deprem, verilen derinlik 2 km’dir. O nedenle İstanbul’da hissedilmesi doğaldır. Bunun önemli bir etkisi Karadeniz çevresinde yapılacak nükleer santrallerle ilgilidir. Yapılan santrallarin yapılması Karadeniz’de aktif fay olmadığı görüşüdür. Bu görüşün depremden sonra gözden geçirilmesi gerekir. Karadeniz’in daha iyi tanımlanmaya, bilinmeye ihtiyacı var. Karadeniz’de daha büyük bir deprem beklentisi yok.

Karadeniz’de yapılan çalışmalar var. Ama Karadeniz, örneğin bir Marmara kadar bilinmiyor. Karadeniz’de uluslararası firmalarının ve petrol firmalarının yaptığı son derece detaylı çalışmalar var. Ancak bunlar deprem araştırmalarına açık değil, gizlidir. Karadeniz içerisinde yakın dönemde faaliyet göstermiş birtakım fayların olduğu biliniyor. Ancak bu fayların çok büyük deprem üretmeyeceği kabul ediliyor. Bunların varlığı konusunda bilim camiasında tartışmalar var. 

Tartışmaları sona erdirmek, en azından geliştirmek için elimizde yeterli bilgiler yok. Petrol şirketlerinin ellerindeki ticari olmayan bazı verilerin bilim dünyasına açılması, nükleer santral yapılması planlanan Sinop ve İğneada gibi bölgelerin daha detaylı araştırılması ihtiyacı ortaya çıkıyor.”