info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kuş Konmayan Caminin 430 Yıllık Sırrı

Mimar Sinan’ın eserlerinden, İstanbul Üsküdar’da bulunan Şemsi Paşa Camii’nin bahçesine, konumu nedeniyle kuşlar yaklaşmıyor.

Üsküdar sahilini süsleyen ve hikayesiyle dikkatleri üzerine çeken 430 yıllık Kuşkonmaz (Şemsi Paşa) Camii'nin bahçesine kuş konmuyor. Mimar Sinan'ın şaheseri cami, kuzey ve güneyden gelen rüzgarların kesiştiği bir noktada olduğu için kuşlar camiye yaklaşmıyor.
 
MİMAR SİNAN'IN DEHASINI TETİKLEYEN SORU
 
Gerçek ismi Şemsi Paşa olan camiyi diğer camilerden farklı kılan 'çılgın projesi' 1500'lü yıllarda yaşayan Şemsi Paşa'nın Mimar Sinan'a yaptırdığı camiye kuşlar yaklaşamıyor. Şemsi Paşa'nın "Üzerinde kuşların uçmayacağı bir yer var mıdır?" sorusu üzerine ilmi ve mimari dehasını kullanan Mimar Sinan, Üsküdar'a kuşların konmadığı bir cami inşa etti.
 
ÇALIŞMALARININ MEYVESİNİ TOPLADI
 
Caminin yapımından önce bir araştırma yapan Mimar Sinan, Üsküdar'da kuzeyden ve güneyden gelen rüzgarların kesiştiği Bir Nokta bulunca caminin yapılacağı yer de ortaya çıktı. Kuzey ve güneyden gelen rüzgarların kesiştiği, dalgaların kıyıyı dövdüğü bir noktada çıkan titreşim seslerinden kuşların rahatsız olacağını düşünen Mimar Sinan, sahilin kıyısındaki yeri tespit etmiş böylelikle caminin yapımına başladı.
 
"KUŞKONMAZ CAMİİ"
 
1580 yılında ibadete açılan cami zaman içinde halk arasında "Kuşkonmaz Camii" olarak anılmaya başladı. Üsküdar'ın simgelerinden biri olan cami günümüzde "bahçesine kuş konmayan cami" olarak da anılıyor.