info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Meclisteki Bütçede Çifte Standart

Vekile Akrabalarına Var, Engelliye Yok

Türkiye Büyük Millet Meclisinde ENGELLİLER YİNE İKİNCİ SINIF VATANDAŞ MUAMELESİ GÖRDÜ.

Kısaca “SUT” olarak bilinen Sağlık Uygulamaları Tebliği uyarınca engelliler mağdur ediliyor. 2008 yılından bugüne kadar SUT ödemeleri değişmediği için, medikal firmaları hastalardan fark alıyor. Sosyal güvenlik kurumu, (SGK) ORTEZ, PROTEZ, GÖZLÜK, İŞİTME CİHAZI GİBİ BİRÇOK MEDİKAL ÜRÜNÜN ÇOK CÜZİ MİKTARINI ÖDERKEN, BAZI MEDİKAL ÜRÜNLERİN BEDELİNİ KARŞILAMIYOR.

Örnek olarak, OTTOBOCK dizaltı silikon liner protez takımı 6 bin lira tutuyor. Soket, işçilik ücreti bunların içinde yok. Bunlar da katılırsa,9 bin lira ücret var. Devlet 3 bin lira ödüyor. Bu 3 bin lira içinden çalışandan %20 emekliden %10 kesiyor. Yani engelli protez yaptırdığında emekliyse devletten 2700 lira protez parası alıp 9 bin lira içinden kendi cebinden 6 bin 300 lira ödüyor. Çalışan ise, 6 bin 600 lira ödüyor.

Bir protezin SAG AYAK bedeli engelliye 600 lira, devletten bunun % 25-%30 unu alabiliyor, gerisini cebinden ödüyor.

MİKRO PROTEZLERİ İSE ÖDEMİYOR.SADECE GAZİLERE ÖDÜYOR.ÇALIŞAN VEYA EMEKLİ OLAN ENGELLİYE ÖDEMİYOR.

Aktif vakum ve dizüstü protezlerde de maliyette engelliye korkunç bir meblağa çıkıyor. Ne hükümet ne muhalefet engelliye ücretsiz medikal verilmesi için bütçede bir görüşme yapmaya dahi gerek görmezken, milletvekillerinin 7 göbek sülalesi ücretsiz Ortez-protez, medikal aletler hatta implant dişi bile ücretsiz yaptırıyor.

VATANDAŞ TEPKİLİ VE SORUYOR; SİZ HALKIN VE ENGELLİNİN VEKİLİ MİSİNİZ, SÜLALENİZİN VEKİLİ MİSİNİZ?

ENGELLİYE SIRTINIZI ÇEVİRMEYE, ÖTEKİLEŞTİRMEYE UTAN MIYOR MUSUNUZ? ENGELLİLER GÜNÜNDE MESAJ YAYINLARKEN HİÇ YÜZÜNÜZ KIZARMIYOR MU?

VATANDAŞ BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE VEKİLLERE SORUYOR; SİZ HALKIN VE ENGELLİNİN Mİ YOKSA KENDİNİZİN Mİ BÜTÇENİZİ BELİRLİYORSUNUZ?

Kaynak : Murat Ürtekin