info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Roman Orkestrası Geliyor

Bu kaymakam, roman çocuklarının zaafını buldu ve onların müzik sevgisiyle birlikte okumalarını sağlayacak.

Büyükçekmece Kaymakamı İsmail Gündüz, ilçedeki Roman çocukların okula devam etmelerini sağlamak üzere, müziğe olan ilgilerinden ve yeteneklerinden yola çıkarak bir orkestra kurdu. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali etkinlikleri çerçevesinde konserler veren orkestranın ve İsmail Gündüz'ün öyküsü, 24 Şubat Perşembe günü yayınlanan "Fark Yaratanlar" programında ekranlara geldi.

Sabancı Vakfı'nın desteğiyle hayata geçen ve "sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini" konu alan "Fark Yaratanlar" programının bu haftaki konuğu İsmail Gündüz, çeşitli nedenlerle eğitimine devam edemeyen Roman çocukları, müziğe olan tutkuları sayesinde yeniden okula kazandıran bir kaymakam.

Büyükçekmece Kaymakamı İsmail Gündüz, Büyükçekmece'nin Mimarsinan Merkez Mahallesi'nde yoğun olarak yaşayan Roman çocuklarının, ilköğretimden sonra öğrenimlerine devam etmediklerini fark etti. Bu mahallede oturan ve okulu bırakan çocukları tespit eden Gündüz, çocuklarla ve aileleriyle tek tek konuşarak onları okula dönmeye ikna etti. Gündüz, düzenli olarak okula devam etmelerini sağlamak için ise çocukların müziğe olan yatkınlıklarını eğitimlerine dahil etti.  Büyükçekmece Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Halk Eğitim Müdürlüğü'nün de desteğiyle alınan enstrümanlarla bir orkestra kurdu.

İsmail Gündüz, bu projesi ile 3 yıl içinde 50 çocuğu okula geri kazandırmayı başardı. Halen 30 çocukla çalışmalarına devam eden orkestra sayesinde 10 öğrencinin ilköğretimden mezun olarak liseye devam etmeleri sağlandı. Öğrencilerden gelen istekler doğrultusunda, Roman müziğinde ağırlıklı olarak kullanılan klarnet ve vurmalı çalgıların yanı sıra saksafon, klavye ve bateri gibi enstrümanların da dahil edildiği orkestrayla, çocuklar, İstanbul 2010 Kültür Başkenti, İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali çerçevesinde konserler vererek yeteneklerini sergileme olanağı buldular.

Sabancı Vakfı "Türkiye'nin Fark Yaratanları"nı arıyor

Sabancı Vakfı, Ekim 2009'da hayata geçirdiği Fark Yaratanlar televizyon programı için Türkiye'nin yeni fark yaratan hikayelerini arıyor. Yaptıklarıyla toplumda fark yaratan kişilerin paylaşıldığı ve eski soruna yeni çözüm getiren, yaratıcı ve yaygınlaştırılabilir çalışmaların altının çizildiği Fark Yaratanlar programı, yeni bölümleriyle de iyi örneklerin çoğalmasını teşvik edecek.

"Fark Yaratanlar" programına konu olacak isimler, Türkiye'nin dört bir yanından gelen başvurular arasından seçiliyor. Seçilen Fark Yaratanlar, her Perşembe günü saat 20:50'de CNN Türk ekranlarından izleyicilerle buluşuyor.