info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3389
Dolar Satış
:
32.3971
Euro Alış
:
34.6487
Euro Satış
:
34.7111
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tarım Bakanı Eker: Dünyada GDO lu Pirinç Üretimi Yok

GDO’lu ithal pirinç tartışmaları devam ederken Tarım Bakanı Mehdi Eker’den rahatlatıcı açıklama geldi. Vatandaşın güvenle pirinç tüketebileceğini belirten Eker’e göre olumsuz haberler herkese zarar veriyor. GDO’nun çeltiğe, gemide daha önce taşınan soyadan karıştığı kaydedildi.

 

GDO’lu ithal pirinç tartışmaları devam ederken Tarım Bakanı Mehdi Eker’den rahatlatıcı açıklama geldi. Vatandaşın güvenle pirinç tüketebileceğini belirten Eker’e göre olumsuz haberler herkese zarar veriyor. GDO’nun çeltiğe, gemide daha önce taşınan soyadan karıştığı kaydedildi.
 
ABD’den Türkiye’ye GDO’lu pirinç ithal edildiğine yönelik iddiaların ardından başlayan tartışmalara Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, açıklık getirdi. Dünyada ticarete konu olan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) pirinç üretimi olmadığını dile getiren Eker, vatandaşın güven içerisinde tüketebileceğini aktardı. Bakan Eker, “Benim size Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak söylediğim şey şu, vatandaşlarımız o pirinçleri güven içerisinde tüketebilirler. Çünkü ne Türkiye’de ne dünyada GDO’lu pirinç üretimi söz konusu. Bazı araştırmalar yapılmış, doğrudur ama bunlar, böyle tohum haline getirilip, geliştirilip, satılıp, bundan pirinç üretilip dünyaya da bunun yayılması. Şu an itibarıyla böyle bir şey yok. O nedenle vatandaşın endişe etmesine de gerek yok.” dedi. Konuya ilişkin gerçeği yansıtmayan haberlerin, Türkiye’ye, üretici ve tüketiciye zarar verdiğinin altını çizen Bakan Eker, denetimlerin devam ettiğini hatırlattı. Edinilen bilgilere göre GDO’lu pirince ilişkin haberlerin ardından Bakanlık harekete geçti. Ulusal referans laboratuvarına önceki gün analiz sonuçları verildi. Normalde iki gün süreceği belirtilen sonuçların açıklanma süresinin detaylı analiz sebebiyle önümüzdeki hafta başına kalabileceği belirtiliyor. Bakanlıktan edinilen bilgilere göre ilk incelemelerde üründe GDO tespit edilmesinin perde arkasında o gemide daha önce soya ve mısır taşınması yatıyor. Pirinci getiren firmanın elinde ABD’den alınmış ve üründe GDO olmadığına dair raporun bulunduğu da belirtiliyor. Bakanlığa ilk ulaşan bilgi ve veriler arasında çeltik taşınan gemide çekilen fotoğraflar da bulunuyor. Fotoğraflarda soya taneleri de tespit edildi.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, “Tarım Sigortalarının Gelecek 10 Yılı” konulu çalıştayın ardından gazetecilerin GDO’ya ilişkin sorularını cevapladı. Mersin Serbest Bölgesi’ne getirilen çeltikte, oradaki bazı laboratuvarlarda yapılan analizlerde GDO bulaşıklığının söz konusu olduğunun tespit edildiğini aktaran Eker, daha sonra yapılan araştırmalarda ise bunun pirinç üzerinde olmadığının belirlendiğine dikkat çekti. Konunun yargıya intikal ettiğini ifade eden Eker, müdahale etmeleri ve değerlendirme yapmanın doğru olmadığını kaydetti. Eker, “Biz, teknik olarak analizlerin sonuçlarını zaten paylaşıyoruz. Burada şu olabiliyor. Çeltik kabuğunda bir bulaşma olduğunda pirinçte yaptığımız analizde bu kabukta çıkar ama onun derin analizinde kabuğu soyulup yıkandıktan sonra esas GDO’lu ise orada ortaya çıkar. Bunların sonucu beklenmeden kamuoyunun önünde bu şekilde tartışmaların yapılması doğru değil. Dünyada henüz ticarete konu GDO’lu pirinç söz konusu değilken insanların kafasını bulandırıp, yedikleri ile sorunlu hale getirmenin manası yok.” diye konuştu. Eker, bir basın mensubunun “Pirinçlerde GDO yok yani.” sorusuna “yok” cevabını verdi.