info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Turizm Sektörü Şokta

Turizm Gazetesi nde yer alan haberde Bamtur un Kurban Bayramı’na yönelik turlarını iptal etti ve şirket haciz ve iflas sürecine girdi. Dünya Gazetesi nde yer alan bir başka haberde de son 1.5 yılda onlarca tur operatörünün battığı sektörde Bamtur şoku yaşandığı ve finansal sıkıntıları olan şirket nedeniyle 5 bin tatilcinin mağdur olduğu belirtiliyor. Şirketin 2.5 milyon euroluk sigorta zararı ve THY ye de 3 milyon euro borcu olduğu iddialar arasında.

 

Turizm Gazetesi'nin haberine göre İspanya'ya giden tatilciler  tur şirketinin otel paralarını ödemediğini, transferlerinin yapılmadığını ve gezilerin hiçbirine gidilmediğini belirterek mağdur oldu.
 
İstanbul çıkışlı organizasyonuyla İspanya'nın Madrid, Barselona ve Mayorka kentlerine gelen 400 kadar Türk tatilci, otel paralarının ödenmemesinden, transferlerinin yapılmamasından ve programlarındaki gezilerin hiçbirine gidememelerinden dolayı mağdur durumda kaldı. 
 
Madrid'de ve Barselona'daki 180'er, Mayorka'daki 40 kadar Türk tatilci, seyahat acentası yüzünden oldukça kötü şartlarda geçen İspanya tatillerini yarıda keserek, İstanbul'a dönmek zorunda kaldı. 
 
Müşterilerini mağdur ettiği belirtilen seyahat şirketinin İspanya'da çalıştığı turizm şirketiyle yaşadığı sorunların da etkisiyle büyük mağduriyet yaşayan ve ''turları iptal oldu'' gerekçesiyle yarın dönmeleri öngörülen tatilciler, ''Eğer uçakta yer olmazsa yarın akşam yüzlerce kişi havaalanında sefillik yaşamaya devam edecek'' uyarısında bulundu. Öte yandan aynı organizasyonda Barcelona'dan otobüsle Madrid'e 35 tatilci taşındığı sırada yeni bir sorun daha yaşandığı öğrenildi. 
 
Polatoğlu: Bugün bir tur şirketini daha maziye gömdük
 
Her bayram öncesi veya ertesi batan firmaların ceremesini biz "geride kalan" acentalar çekiyoruz” diyen Tur operatörleri platformundan Cem Polatoğlu “Her ne kadar şu kadar senelik turizmciyiz, kendi yerimiz, biz şuyuz deseniz de alacağınız cevap aynı; Koskoca Asya, Irem tur v.s. battı kaçtı da siz neden kaçmayasınız!” dedi.
 
Çarenin tur operatörlüğü sistemi olduğuna işaret eden Polatoğlu açıklamasında özetle şunu ifade etti: “Olması gereken sistem şu; Sigorta şirketi bir tur battığında hemen ertesi gün tüm mağdurların parasını ödemeli. İşin tek doğrusu bu... Yani sigorta şirketi Türsab yada Bakanlığa ben bu şirketin tüm yolcularını %100 mağduriyete karşı sigortalıyorum diyecek. Bizlere ve Türsab'a bir nevi 'sertifika' verecek. İşte bu güce, bu sertifikaya sahip acenta Tur Operatörü sayılacak. Bunun için de acentanın trilyonları olması gerekmeyecek." 
 
BAMTUR'DAN AÇIKLAMA
 
Hürriyet'te yer alan haberde ise Bamtur Yurtdışı Turlar Müdürü Eda Aner, yaşanan maddi sıkıntılar nedeniyle müşterilerini daha fazla mağdur etmemek için Kurban Bayramı turlarını iptal etme kararı aldıklarını açıkladı.
 
 Bayram turlarını satın alan müşterilerin paralarının da bankalar tarafından iade edilmeye başlandığını ve büyük bir kısmının geri ödendiğini söyleyen Aner, "Bayram turlarımızı iptal etmek zorunda kaldık. Bu zor günlerimizde TURSAB'ın ve Turizm Bakanlığı'nın desteğini bekliyorduk. Ama  aksine TURSAB müşteri şikayetleri nedeniyle tur ilanlarımızı iptal etme kararı aldı. Uçaklarımız da dolmayınca müşterilerimize bayram üstü daha fazla mağdur etmemek için iptal kararı aldık" dedi.
 
MISIRLI ACENTALAR BİZİ DOLANDIRDI
Aynı zamanda Bamtur Genel Müdürü Bertan Aner'in kızkardeşi olan Eda Aner iflas söylentileriyle ilgili ise şöyle konuştu:
 
"Şu aşamada alınmış bir iflas kararımız yok. Eğer iflas olursa da bununla ilgili açıklamayı ilerleyen günlerde yaparız. 12 yıllık bir şirket olarak son 3 yılda 70 bin turizmciyi taşımışız ve şikayet oranımız da yüzde 3.5 düzeyinde. TURSAB'ın müşteri şikayetlerine dayanarak aldığı karara bir anlam veremedik ve yanımızda olmalarını beklerdik.
 
 Özelikle geçtiğimiz yıl Mısır'da yaşanan olaylarda 500 bin euro civarında para kaybettik. Mısırlı şirketler sadece bizi de değil 7-8 acentayi daha dolandırdı. Sonrasında müşterilerimize Mısır'daki olaylarında ardından bedava tur hediye ettirilmek durumunda kaldık. Bütün bu zorlukların üstesinden tek başımıza gelmeye çalıştık. Turizm Bakanlığı'nın da devreye girmesini ve bizim yanımızda olmasını beklerdik. Son günlerde İspanya'da yaşadığımız sıkıntıda da Turizm Bakanlığı ve TURSAB'a bizzat mail göndererek destek istedim. İş yoğunluğu nedeniyle İspanya'da da bize yardımcı olamayacaklarını söylediler. Bize İspanya'da yaşadığımız sıkıntılı günlerde yardımcı olan tek yetkili İspanya Büyükelçisi oldu."